ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

Κρητική μουσική
Η Κρήτη διαθέτει ιδιαίτερη μουσική παράδοση, από την οποία ξεχωρίζουν αναμφίβολα τα ριζίτικα, τραγούδια από τις (=τις υπώρειες) των Λευκών Ορέων, που χωρίζονται σε ριζίτικα της τάβλας και ριζίτικα της στράτας. Τα πρώτα εκτελούνται χωρίς όργανα από δύο αντιφωνικές ομάδες ανδρών τραγουδιστών, ενώ τα δεύτερα τραγουδιούνται καθ'οδόν με τη συνοδεία οργάνων.


Ο μελετητές της κρητικής μουσικής έχουν διαπιστώσει επιδράσεις από πολύ παλιές παραδόσεις, ακόμη και από τη βυζαντινή μουσική). Επιπλέον, η κρητική μουσική, σε αντίθεση με τη δημοτική παράδοση άλλων περιοχών της Ελλάδας, εξακολουθεί να είναι ζωντανή και να εμπλουτίζεται. Αυτό οφείλεται και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει ο στίχος, είτε πρόκειται για μεγάλη ρίμα, είτε για σύντομη δίστιχη μαντινάδα, ο οποίος εξακολουθεί να εξελίσσεται και μέσω αυτοσχεδιασμού, που άλλωστε θεωρείται βασικό προσόν ενός καλού λυράρη. Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι έχουν καταγραφεί και κρητικά τραγούδια που αναφέρονται σε πολύ πρόσφατα ιστορικά γεγονότα, όπως τη Μάχη της Κρήτης, τη δικτατορία, ή την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο αυτοσχεδιασμός είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κρητικής μουσικής, αφού ποτέ ο οργανοπαίκτης κατά τη διάρκεια του χορού (του συρτού, του χανιώτη, του πεντοζάλη, της σούστας, κ.ά.) δεν περιορίζεται στην τυπική αναπαραγωγή της βασικής μελωδίας, αλλά, ανάλογα και με την ψυχική του διάθεση, αυτοσχεδιάζει με βάση τις διάφορες μελωδίες (τις κοντυλιές).


Η Κρήτη παρέμεινε στην κυριαρχία των Ενετών και μετά των Άλωση της Πόλης (1453), διαιωνίζοντας σε πιο ελεύθερο περιβάλλον την Ελληνική - βυζαντινή μουσική κληρονομιά, αφού πολλοί δάσκαλοι της εκκλησιαστικής μουσικής από την Πόλη όπως ο Μανουήλ Χρυσάφης, ο Ακάκιος Χαλκιόπουλος κ.ά. ίδρυσαν σχολές Ελληνικής - βυζαντινής μουσικής στην Κρήτη απ' όπου αναδείχθηκαν σπουδαίοι μελωποιοί όπως ο κοσμάς Βαράνης, αδελφοί Επισκοπόπουλοι, Δημ. Ντάμιας. Παράλληλα καλλιεργήθηκε και η πατροπαράδοτη ταυτόσημη Κρητική δημοτική μουσική. Το 1669 μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους πολλοί Κρητικοί βρήκαν καταφύγιο στα Επτάνησα όπου καλλιέργησαν την γνωστή από τότε Κρητοεπτανησιακή ή Κρητική μουσική που ακούγεται μέχρι σήμερα ευχάριστα.Παρότι η λύρα είναι αναμφίβολα ο βασιλιάς ή η βασίλισσα της κρητικής μουσικής, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλα όργανα. Έτσι, το λαούτο στα χέρια των σημαντικών οργανοπαικτών παύει να είναι απλό όργανο συνοδείας και συμμετέχει επίσης στον μελωδικό αυτοσχεδιασμό. Σε ορισμένες επαρχίες των νομών Χανίων (Κίσσαμος, Σέλινο), Λασιθίου (Σητεία, Ιεράπετρα) και Ηρακλείου παίζεται και το βιολί σαν παραδοσιακό όργανο της Κρήτης. Πολύ διαδεδομένο ήταν παλιότερα και το μπουλγαρί ή μπουλγκαρί, είδος ταμπουρά με πολύ χαρακτηριστικό ήχο. Σημαντικό ρόλο στην κρητική μουσική παίζουν και τα πνευστά: το απλό ποιμενικό θιαμπόλι, είδος φλογέρας, η μαντούρα, είδος κλαρινέτου, και η ασκομαντούρα ή ασκομπαντούρα, κρητική παραλλαγή του άσκαυλου. Στην ανατολική Κρήτη παλιότερα το βιολί ή τη λύρα, συνόδευε το νταουλάκι, μικρό νταούλι. Το βιολί στο Ν. Λασιθίου είχε μερικές φορές σαν μουσικό συνοδό την κιθάρα. Οι παλιοί λυράρηδες συνόδευαν τη μελωδία της λύρας με τον ρυθμικό ήχο των γερακοκούδουνων, μικρών σφαιρικών κουδουνιών που τα στερέωναν κατά μήκος του δοξαριού της λύρας. Η ονομασία γερακοκούδουνα προέρχεται από τα βυζαντινά χρόνια. Είναι τα κουδούνια που κρεμούσαν οι κυνηγοί στο λαιμό των εξημερωμένων γερακιών που χρησιμοποιούνταν σαν κυνηγετικά πουλιά, όπως τώρα χρησιμοποιούνται οι κυνηγετικοι σκύλοι. Το μαντολίνο είναι κι' αυτό ένα διαδεδομένο σε μερικές περιοχές του Ν. Ρεθύμνου μελωδικό μουσικό όργανο με τις μορφές μάλιστα Κρητικό -πλακέ- μαντολίνο και μαντόλα.


Τα ριζίτικα τραγούδια δε χορεύονται. Τραγουδιούνται σε 32 μελωδίες, ή ομαδικά - χορωδιακά, ή αρχικά άδεται ένα ημιστίχιο από έναν καλλίφωνο τραγουδιστή και κατόπιν αυτό επαναλαμβάνεται χορωδιακά από την παρέα (καθ΄υπακοήν και κατ΄αντιφώνησιν) ενώ αρκετά ριζίτικα είναι ιδιόμελα με δικές τους μελωδίες. Στο λήμμα ριζίτικα τραγούδια της wikipedia αναφέρονται αρκετά στοιχεία για τα παραδοσιακά αυτά τραγούδια της Κρήτης.Οι παρέες πριν και μετά από τα ριζίτικα, τραγουδούν σε αργό ρυθμό μελωδικούς σκοπούς του Χανιώτικου συρτού με μαντινάδες επίκαιρες όπως:


έλα, ελάαα, θεέ μου μεγαλοδύναμε, μεγαλοδύναμέ μου,


τέτοια παρέα όμορφη δεν είδα εγώ ποτέ μου.Τη συντροφιά σας ρέγομαι , τη συναναστροφή σας,


άχι και νά'τον μπορετό νά΄μαι πάντα μαζί σας,Χίλιως καλώς το βρήκαμε του φίλου μας το σπίτι,


απού 'χει τον Αυγερινό και τον αποσπερίτη.


Μερικές φορές, στην αρχή της κατανυκτικής μέθεξης με τους προαιώνιους μελωδικούς δρόμους των ριζίτικων, ένας καλλίφωνος τραγουδάει μέρος του στίχου και η παρέα (οι επισκέπτες) επαναλαμβάνει χορωδιακά, ενώ μερικές φορές απαντάει εναλλάξ η άλλη παρέα-χορωδία (του οικοδεσπότη) τους εξής στίχους:


- Χίλιως καλώς το βρήκαμε του φίλου μας το σπίτι


του φίλου του συντέκνου μας του πλια καλού μας φίλου


και του καιρού χαιράμενος κι' αντί καιρού και πάντα


να ζούμε και να σμίγομε.


Αντιφώνηση:


- Κι' εμάς καλώς μας ήρθανε οι φίλοι οι εδικοί μας


οι φίλοι κι' οι συντέκνοι μας οι πλια καλοί μας φίλοι


και του καιρού χαιράμενοι κι' αντί καιρού και πάντα


νά 'ρχονται να μασε θωρούν.Ακολουθούν τα τραγούδια της τάβλας, π.χ.Από την άκρη των ακριώ ώστε να πάει(-ς) στην άκρη


έχουσι τάβλες αργυρές, στρωμνιά μαλαματένια


ποτήρια με τις ερωθιές κι' όποιος τα δει πλανάται


και πέρασεν ο βασιλιάς κι' είδε τα κι' επλανέθη!


Χριστέ, μην ήμουν βασιλιάς, Χριστέ μην ήμουν Ρήγας


να πέζευγα να χόρευγα... με νιες και μαυρομάτες;


Ένα από τα αρχαιότερα ριζίτικα είναι το "κρούσος της Αντριανούπολης" που μαρτυρά τη στενή σχέση των Κρητών με τους βόρειους Έλληνες.


Τα χελιδόνια τση Βλαχιάς και τα πουλιά τση Δύσης


Κλαίσιν αργά, κλαίσιν ταχιά, κλαίσιν το μεσημέρι,


Κλαίσιν την Αντριανούπολη τη βαροκουρσεμένη,


Όπου την εκουρσεύανε τσι τρεις γιορτές του χρόνου:


Τω Χριστουγέννω για κερί και τω Βαγιώ για βάγια,


Και την ημέρα τση Λαμπρής για το Χριστός Ανέστη.Το γνωστότερο ριζίτικο τραγούδι είναι το "Πότε θα κάνει ξαστεριά":


Πότες θα κάμει ξεστεριά, πότες θα Φλεβαρίσει


να πάρω το τουφέκι μου, την έμορφη πατρώνα


να κατεβώ στον Ομαλό, στη στράτα τω μουσούρω


να κάμω μάνες δίχως γιους, γυναίκες δίχως άντρες


να κάμω και μωρά παιδιά να κλαιν' δίχως μανάδες


να κλαιν' τη νυχτα για νερό και την αυγή για γάλα


και τ' αποξημερώματα για τη γλυκιά τως μάνα,


πότες θα κάμει ξαστεριά.


Ο Ερωτόκριτος του Βιντσέντζου Κορνάρου τραγουδιέται σε όλη την Κρήτη:


Τά ΄κουσες Αρετούσα μου τα θλιβερά μαντάτα; ο κύρης σου με ξόρισε στης ξενιτειάς τη στράτα.


Τέσσερις μέρες μοναχά μού 'δωκε ν' ανιμένω κι' ύστερα να ξενητευτώ, πολλά μακρυά να πχαίνω.


Και πως θα σ' αποχωριστώ και πως θα σου μακρύνω και πως θα ζήσω δίχως σου στον ξορισμόν εκείνο;


Κατέχω το κι΄ο κύρης σου γρήγορα σε παντρεύγει, ρηγόπουλο αφεντόπουλο ως είσαι εσύ γυρεύγει.


Και δεν μπορείς ν' αντισταθείς σα θέλουν οι γονιοί σου, νικούν τηνε τη γνώμη σου κι' αλλάσσει η όρεξή σου.


Λιγότερο ακούγεται η Ερωφίλη, η Βοσκοπούλα και η θυσία του Αβραάμ που αν και προέρχονται από τη λόγια ποίηση, είχαν περάσει στη δημοτική παράδοση.


Αρκετά από τα παλιότερα ιστορικά τραγούδια τραγουδιούνται ακόμα, ρίμες ή ριζίτικα π.χ. στον Νομό Χανίων και ειδικότερα στα Σφακιά ακούγεται το γνωστό τραγούδι του Δασκαλογιάννη:


Θεέ μου και δως μου φώτιση και νου σαν το καζάνι, ν' αναθιβάλω και να πω για τον Δασκαλογιάννη.


Θεέ μου και δός ΄μπόρεση και δύναμη ν' αρχίξω το δάσκαλο τον ξακουστό πρικιά να τραγουδήξω...Οι ηλικιωμένοι κατά επαρχίες θυμούνται τα τραγούδια: του Μιχαήλ Κόρακα, του Ξωπατέρα, "της Κρήτης το τραγούδι" (κάθε πρωϊ με το δροσιό π' ανοίγει το λουλούδι αφουγκρασθείτε να σας πω τση Κρήτης το τραγούδι), του καπετάν Παυλή, του καπετάν Κριάρη, αλλά και πιο πρόσφατα, του Βενιζέλου, τραγούδια των αγωνιστών στη Β.Ελλάδα Κρητών (το 9ο Σύνταγμα κρητών ήτο εις τη Λαμία, στη Λάρισα εδώ κι' εκεί δια περιπολία... διατάχθηκε το Σκρα να καταλάβει...και μόλις καταλάβανε (οι εχθροί) πως φτάσανε οι Κρήτες όλα τα παρατήσανε ξυράφια και καρφίχτες), Γείς πληγωμένος στο βουνό, Δε με πονούνε οι πληγές (1904-1908, 1912) κ.ά.


Υπάρχουν πάρα πολλά τραγούδια μη χορευτικά, από όλη την Κρήτη με πολλούς στίχους, που η μουσική τους παίζεται με λύρα και λαγούτο στα γλέντια και στις παρέες. Ο τζίτζικας μου 'πάντηξε κι είχε τ΄ατζί στριμμένο...γειά σου χαρά σου τζίτζικα... αμπέλι έχω στη Βλαχιά κι΄ έκαμε πέντε ρόγες και γέμισε δυο κόφες, πως θα το κουβαλήσω και πως θα το πατήσω, να πιουν οι φίλοι μου κρασί. Μερικά κρητικά μη χορευτικά τραγούδια, όπως τα γνωστά: "Φιλεντέμ" και η "Κρουσταλλοβραχιονάτη" του Γιώργη Κουτσουρέλη, με τη φωνή του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη έγιναν πανελλήνια γνωστά.


Νανουρίσματα... Κάλαντα... Εθιμικά...


Ορισμένα έντεχνα τραγούδια μη χορευτικά, έχουν μπει στη μουσική παράδοση της Κρήτης, όπως το : Κρήτη μου όμορφο νησί, κλειδί του παραδείσου, θεριό ανήμερο εσύ βγες να σε χαιρετήσουν που το πρωτοτραγούδησε ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης.


Μια ειδική ομάδα τραγουδιών είναι οι 'μανέδες και μια άλλη τα λεγόμενα ταμπαχανιώτικα ή Κρητικά ρεμπέτικα. Μερικά από αυτά έχουν επιδράσεις από τα μουσικά μοτίβα και το στίχο των παραδοσιακών τραγουδιών της Μικράς Ασίας, αφού πρόσφυγες Μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν και στην Κρήτη. Δείγματα στίχων:Κ. Μουντάκης: Βάρκα θα πάρω να διαβώ γιάλα γιάλα, με πέντε μερακλήδες,


να βάλω πλώρη στα Χανιά, στ' ακρογυάλια, να βρω καλούς μπεκρήδες,


τσικουδιά και κοκκινέλι η ζωή μας γλέντια θέλει κέφι και καλή καρδιά.


Γραμπούσα και παλιοχώρα, γιάλα γιάλα, Στεία και Μεραμπέλο


να τα γυρίσω θέλω, με τους φίλους να γλεντίζω


μα άλλο πράμα δεν κερδίζω εις τον ψεύτη το ντουνιά.Θ. σκορδαλός: Ούλοι μου λένε γιάντα κλαις μα αν κλαίω ποιον πειράζω;


στον κόσμο εγεννήθηκα καρδιές να δοκιμάζω...


Ούλοι μου λένε γιάντα κλαις


μα συ μου λες πως δε με θες.


και... Το μερακλίδικο πουλί με τον κελαηδισμό του


ή χαίρεται και κελαηδεί ή κλαίει τον καημό του...


έλα έλα πέρδικά μου να σου δείξω τη φωλιά μου,


έλα έλα που σου λέω μη με τυρρανείς και κλαίω.Φουσταλιέρης: Όσο βαρούν τα σίδερα βαρούν τα μαύρα ρούχα


γιατί τα φόρεσα κι΄εγώ για μιαν αγάπη απού' χα.


Είχα και υστερήθηκα θυμούμαι και στενάζω


άνοιξε γης μέσα να μπω κόσμο να μην κυττάζω.Τραγουδιούνται και τα Κρητικά σατιρικά - σόκιν τραγούδια, ιδίως στις απόκρηες...


Με τη θειά μου τη Θοδώρα επηγαίναμε στη Χώρα,


κι' ήλεγέ μου κι' ήλεγά τζη κι΄ήγγιζέ μου κι' ήγγιζά τση...


επίσης λέγονται και μαντινάδες με αντίστοιχο περιεχόμενο.Χορευτικοί ρυθμοί της Κρήτης υπάρχουν πάρα πολλοί με τις αντίστοιχες μελωδίες τους.


Στις μέρες μας όμως ξεχνιούνται σιγά σιγά οι παλιοί σκοποί και χοροί και επικράτησε να παίζονται οι μουσικοί ρυθμοί και μελωδίες που συνοδεύουν τους χορούς: Συρτό (Χανιώτικο, Ρεθεμνιώτικο), Πεντοζάλη (Σιγανό - οι κοντυλιές και Γρήγορο), Μαλεβιζιώτη ή Καστρινό, Σούστα και τοπικά σε μερικές επαρχίες της Κρήτης τους χορούς Ανωγειανό Πηδηκτό - Όρτσες, Στειακό Πηδηκτό, Ξενομπασάρη, Μικρό Μικράκι, Αγκαλιαστό, Κατσαμπατιανό, Λαζώτικο, Πρινιώτη και πολλούς άλλους που η σύγχρονη μαζοποίηση τους έχει οδηγήσει στο περιθώριο.


Ο αρχαίος πανελλήνιος χορός όρμος, χορεύεται σε όλη την Κρήτη με συνοδεία μουσικών μελωδιών. Είναι ο γνωστός καλαματιανός και ονομάζεται έτσι όχι γιατί προέρχεται από την Καλαμάτα αλλά από τους στίχους "μαντήλι Καλαματιανό" που διαδόθηκαν παντού.


Γνωστότεροι Καλαματιανοί:


Κ.Μουντάκη:


- Ο πραματευτής.


- Αχ αυτό το αργαλειό σου, με τρελαίνει πω πω πω


σαν περνώ απ' το στενό σου του διαόλου θηλυκό


κι' όλη μέρα τακ τακ τακ τουκ το πέταλό σου κάνει


και το πανί σου κι΄η απατή σου (η ίδια)


σε πειρασμό με βάνει...και ... - Έφτασ΄ο καιρός καλέ που πέφτουν οι ελιές


και στα λιόφυτα θα πιάσουν πάλι οι κοπελιές


μυλωνάδες και μαζώχτρες, θα τα λέμε πότες πότες


κι΄αφορμή θά' ν οι ελιές νά 'χομε πολλές δουλειές.Θανάση Σκορδαλού:


- Μια ψαροπούλα τη λένε Παναγιά πάει για να ψαρέψει στης Κρήτης τα νερά,


η ψαροπούλα με πρίμα τον καιρό σαν το δελφίνι τον σχίζει τον αφρό


και μια μελαχρινούλα στο μόλο σιωπηλή για τον ψαρά που φεύγει πετάει ένα φιλί.


Σύρε ψαρά μου για ψάρια στο γιαλό και να γυρίσεις για σε παρακαλώ.και: - Άρχιξε πάλι η καρδιά να μου γυρεύει αγάπη,


μα ποιος μπορεί να ξαναμπεί πάλι σε τέτοια πάθη;Οι γρήγοροι χοροί της Κρήτης Πεντοζάλης, Σούστα, Καστρινός ή Μαλεβιζιώτης, οι Πηδηχτοί, έχουν μουσική υπόκρουση με προέλευση από τους αρχαίους πυρρίχιους χορούς, που αποτελούσαν πολεμικά γυμνάσια και ανάμνηση του χορού των Κουρητών και Ιδαίων Δακτύλων οι οποίοι ρυθμικά κτυπούσαν τα πόδια τους στο έδαφος και ταυτόχρονα τις ασπίδες με τα δόρατα και τα ξίφη τους ώστε να καλύψουν το κλάμα του νεογέννητου Δία για να μην το ακούσει ο Κρόνος που ήθελε να τον εξοντώσει. Οι πυρρίχιοι της Κρήτης έχουν άμεση σχέση με του πυρρίχιους χορούς του Πόντου, σέρα, τρομαχτόν, μασερί χορόν, αφού η Μίλητος, η αποικία από την οποία ξεκίνησε ο αποικισμός του Εύξεινου Πόντου ήταν αποικία της Κρητικής πόλης Μιλάτου. Και βέβαια πολλοί Βορειοελλαδίτες - Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη με το στρατό του Νικηφόρου Φωκά και με τα 12 Βυζαντινά Αρχοντόπουλα. Το Κρητικό Ριζίτικο λέει: αετός κρατά στα νύχια του παλληκαριού κεφάλι ενώ το Ποντιακό λέει παλληκαριού βραχιόνα ..., το Κρητικό τραγούδι αναφέρεται "κάτω στη Δάφνη ποταμό" ενώ το Ποντιακό "έλα Δάφνη ποταμέ"... και αν παίξει κάποιος σε αργότερο tempo Ποντιακές μελωδίες κότσαρι ή πυρρίχιου θα ανακαλύψει γρήγορο πεντοζάλη ή καστρινό πηδηχτό ... και αντίστροφα..


Η σούστα είναι ο χορός της αγάπης όπου οι χορευτές σχηματίζουν ζευγάρια και χορεύουν αντικρυστά με πολλές φιγούρες. Οι μουσικές μελωδίες που συνοδεύουν τη σούστα διατηρούν τον πυρρίχιο ζωηρό χαρακτήρα αλλά έχουν εξελιχθεί σε πιο ευαίσθητα μουσικά ξόμπλια (στολίσματα) και συνοδεύονται από τις αντίστοιχες μαντινάδες:


-Η σούστα είναι ο χορός ο πιο παλιός της Κρήτης


κι' όντε τονε χορεύγουνε σείεται ο Ψηλορείτης


- Χόρεψε χαϊδεμένο μου, χόρεψε σούστα σούστα


κι' ο τσάγκαρης είναι κοντά και φτιάχνει σου παπούτσια


- Ο νούς μου πρεμαζώνεται στση λύρας το δοξάρι


όντε θα πιάσει στο χορό ένα καλό ζευγάρι.


Ο Σιγανός Πεντοζάλης και ο Συρτός είναι πιο ήρεμοι χοροί, λεβέντικοι και μερακλίδικοι που η μελωδία τους ανυψώνει το νου των ακροατών - χορευτών και οι μαντινάδες που λέγονται σ' αυτούς είναι δημιουργήματα υψηλού επιπέδου ποίησης.


Στο σιγανό πεντοζάλη ή χυματικό κατά τους ντόπιους, οι μελωδίες που παίζουν οι λυράρηδες λέγονται και κοντυλιές (από τον κόντυλο του καλαμιού με το οποίο ήταν κατασκευασμένη η μαντούρα του βοσκού, είδος αυλού με γλωσσίδι). Οι μαντινάδες μπορούν να διαρκέσουν πολλή ώρα και να είναι και αντικρυστές δηλ. να απαντάει ο ένας στον άλλο ή νόθες ρίμες δηλ. σειρά μαντινάδων του ίδιου θέματος. Στις μελωδίες του σιγανού παντοζάλη λέγονται επίσης οι περιπαικτικές και εύθυμες μαντινάδες, μοναδικές στην Κρήτη:


Απόψε κάτης θα γενώ και τα τειχιά θα πιάσω κι΄όπου μου λένε να, ψιψι εκειά θα πα να κάτσω, ή:


Στρεπτομυκίνη το κρασί, η ρακή πενικιλίνη κι΄όποιος τα πίνει δεν πατεί εις του γιατρού την κλίνη, ή:


Ακόμη δεν τον ηύρηκες το μάνταλο ν' ανοίξεις, να μας κεράσεις μια ρακή κι' έπειτα να σφαλίξεις.


Τραγουδιούνται και μαντινάδες της λεβεντιάς και ιστορικές, της αγάπης και το πόνου, μαντινάδες κάθε θέματος:


'Ολος ο κόσμος απ' τη μια κι' η Κρήτη από την άλλη, έ! την παντέρμη ζυγαριά στην Κρήτη γέρνει πάλι.- Είπα σου ξαναλέω σου αυτά δεν είναι μάτια, είναι σπαθιά που κάνουνε τον άνθρωπο κομμάτια.Αν μ' αγαπάς μία φορά θ σ' αγαπώ τριάντα, μα αν μ' αρνηθείς και μια στιγμή θα σ' αρνηθώ για πάντα.- Στο πέρασμα του γερακιού τ' άλλα πουλιά κουρνιάζουν, στο πέρασμά σου κοπελιά πολλοί αναστενάζουν.- Ως σ΄αγαπώ δεν ημπορεί κανείς να σ' αγαπήσει ως δε μπορεί κι΄η μάνα σου να σε ξαναγεννήσει.- Τη λευτεριά ρωτήσανε ποιας μάνας είναι γέννα κι' είπε πως τηνε γέννησε των Κρητικών το αίμα.Στα άκρα της Κρήτης, Νομούς Χανίων και Λασιθίου, το βιολί επικρατεί σαν παραδοσιακό μουσικό όργανο κάποιων επαρχιών.


Ξακουστά είναι τα Κισσαμίτικα συρτά και τα Χανιώτικα παντοζάλια που αποδίδονται με βιολί και οι Στειακές και Γεραπετρίτικες κοντυλιές και οι Στειακοί πηδηκτοί που αποδίδονται επίσης με βιολί.


Πρωτομάστορες της Χανιώτικης μουσικής παράδοσης θεωρούνται οι βιολάτορες Χάρχαλης, Μαύρος, Κωστής Παπαδάκης ή Ναύτης, η Ασπασία Παπαδάκη, ο Φώτης Κατράκης, ο Μιχάλης Κουνέλης κ.ά. ενώ επάξια συνεχίζουν ο Μανόλης Φαντάκης, ο Αντώνης Μαρτσάκης κ.ά. Οι σκοποί Πρώτος και Δεύτερος Χανιώτικος Συρτός διαιωνίζουν τα πανάρχαια κρητικά υπορχήματα και οι μελωδίες τους μεταλαμπαδεύτηκαν κατά τις παραδόσεις από το Βυζάντιο. Με βάση τους ρυθμούς αυτούς συνεχίζεται η σύνθεση νέων συρτών σε όλη την Κρήτη.


Στο Νομό Λασιθίου εποχή άφησαν οι βιολάτορες Παντελής Μπαριταντωνάκης και Γιάννης Δερμιτζάκης (Δερμιτζογιάννης) καθώς και οι Γιάννης Παπαχατζάκης, Αρίστος Σπανακάκης κ.ά. ενώ ο σύγχρονος βιολάτορας Βαγγέλης Βαρδάκης συνεχίζει την παράδοση. Στο Νομό Ηρακλείου άφησε εποχή ο Λασιθιώτης βιολιστής Στρατής Καλογερίδης και συνέχισε ο γνωστός Αβησσυνός. Στο νομό Λασιθίου τη λύρα ή το βιολί, τα συνόδευε η κιθάρα (Μανόλης Δερμιτζάκης, Βασ. Σπανακάκης) και παλιότερα το νταουλάκι, ενώ στις μέρες μας κυριαρχεί το λαούτο σαν συνοδευτικό όργανο του βιολιού ή της λύρας.


Η λύρα κυριαρχεί όμως, ιδίως στα τελευταία 50 χρόνια, στην Κρητική μουσική παράδοση. Υπάρχουν το λυράκι, η λύρα, η βροντόλυρα, η βιολόλυρα, 4 είδη λύρας. Οι καλύτερες λύρες θεωρούνται οι λύρες κατασκευής του αείμνηστου Μανόλη Σταγάκη που τυποποίησε τη σύγχρονη λύρα και έδωσε σ' αυτή τον σημερινό αναντικατάστατο ήχο της, κατασκευάζοντας το καπάκι της από κατράνι δηλαδή από παλιό -300,400 ετών- στεγνό ξύλο κέδρου Λιβάνου από μεσοδόκια παλιών σπιτιών, σκάφος από μουρνιά, καρυδιά, ασφένταμο κ.ά. και βερνικώνοντάς την με βερνίκι που η σύνθεσή του αποτελεί μυστικό. Η σύγχρονη λύρα δεν έχει ξύλινα στριφτάλια αλλά κλειδιά μεταλλικά και τρεις (ή 4 η βιολόλυρα) μεταλλικές χορδές ειδικές για λύρα Κρήτης (lira di Creta) που κατασκευάζονται ειδικά για λύρα στη Βενετία και αλλού. Το κούρντισμα της κρητικής λύρας είναι κατά πέμπτες καθαρές και οι χορδές κουρδίζονται περίπου στις Νότες LA (η ψιλή ή καντίνι), RE η μεσαία και SOL η μπάσα, αλλά βέβαια το μουσικό αυτί των λυράρηδων και λαουτιέρηδων δεν κουρδτίζει απόλυτα στα Hz του διαπασών αλλά συγχρονίζεται με την κρητική μουσική κλίμακα, η οποία, όπως και η βυζαντινή, βασίζεται στους "μουσικούς δρόμους" (ήχους). Η λύρα στη σύχρονη κρητική ορχήστρα συνοδεύεται από το λαούτο και τελευταία, από δυό λαούτα εκ των οποίων συνήθως το ένα παίζει πρίμα τη μουσική και το άλλο παίζει "πάσο" δηλ. ακομπανιάρει σε συγχορδίες (μινόρε - μαντζόρε ή απλές) παίζοντας και το ρόλο του κρουστού οργάνου.


Δημιουργοί της σύγρονης μουσικής Κρητικής παράδοσης στη λύρα θεωρούνται οι Αντώνης Καρεκλάς, Χαρίλαος, Αλέκος Καραβίτης, Μανόλης Λαγός, Γιώργης Καλογρίδης κ.ά. ενώ οι δύο στύλοι στους οποίους στηρίζεται η σύγχρονη Κρητική μουσική παράδοση είναι αναμφισβήτητα ο δεξιοτέχνης Κώστας Μουντάκης και ο Μεγάλος δάσκαλος της λύρας Θανάσης Σκορδαλός με συνεχιστές στη λύρα τους Λεωνίδα Κλάδο, Σπύρο Σηφογιωργάκη, Γιώργο Μουζουράκη, Γιάννη Σκαλίδη, Ζαχαρία Κριτσωτάκη, Γιάννη Κουφαλιτάκη, Γιώργο Κατσαμά, Μανώλη Καρπουζάκη, Νίκο Ξυλούρη, Μιχάλη Τσαγκαράκη, Αστρινό Ζαχαριουδάκη, Κώστα Βερδινάκη, Κοκολογιάννη, Νίκο Σκευάκη, Μανόλη Μανουρά, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Βασίλη Σκουλά, Αλέκο Πολυχρονάκη, Σήφη Παναγιωτάκη, Μανόλη Αλεξάκη, Νικηφόρο Αεράκη, Νίκο Γωνιανάκη, Δημήτρη Πασπαράκη, Νίκο Κολιακουδάκη (Χανιά), Βαγγέλη Πυθαρούλη, Νίκο Ζωϊδάκη, τον παραδοσιακό και πολλά υποσχόμενο συνεχιστή της παραδοσιακής σχολής της λύρας Νεκτάριο Σαμόλη, το Ζαχαρία Σπυριδάκη κ.ά.


Ένας καινούριος άνεμος φύσηξε στην καρδιά μου, και μου γιατρεύει τσι πληγές που μ' άνοιξες κερά μου.Δώσε μου το δικαίωμα μονάχα να σε βλέπω, γιατί με τρώει η έγνοια σου αν κάθομαι κι΄αν στέκω.Υπάρχω μεσ΄στη σκέψη σου, υπάρχω εις τη ζωή σου κι΄όσο θα ζεις κι΄εγώ θα ζω μέσα στη θύμησή σου.Στερουσιανή μου πέρδικα, πέρδικα πλουμισμένη, απ΄ ούλα τα πουλιά τση γης σ΄έχω μπεγιαντισμένη.Ένας ψαράς παλιός ψαράς μ' έμαθε να ψαρεύγω, και μού 'πε εις τα θολά νερά ψάρια να μη γυρεύγω.Έχω ένα πόνο στην καρδιά πολύ βαθειά κρυμμένο, κι' όταν σε συλλογίζομαι στη σκέψη σου πεθαίνω.Να μπόργειες με τα μάθια μου να δείς την ομορφιά σου να δεις το πως μου φαίνεσαι να με πονεί η καρδιά σου.Ποιος ουρανός ποια θάλασσα ποια βρύση θολωμένη θα μου τη σβήσουνε τη φωθιά που μού΄χεις αναμμένη.Με μαχαιριές πληρώνονται όσοι αγαπούνε στ' αλήθεια, γι΄αυτό κι΄εσύ μου πλήγωσες τα πονεμένα στήθεια.Μόνο για σένα τραγουδώ για σένα αναπνέω και σα βρεθώ στην κλίνη μου ξυπνώ και σε γυρεύω.Σαν τση Μαδάρας το βουνό σαν τα Λευκά τα όρη μοιάζεις Χανιωτοπούλα μου και σου ζηλεύουν όλοι.Εις του Κουμπέ στα δυο στενά κι΄εις τω Χανιώ την πόρτα μικρή Χανιωτοπούλα μου κάμω σε εκειά μια βόλτα,


να ιδούνε χάρη κι΄ομορφιά πού'χει το πρόσωπό σου, παράδειγμα των γυναικών είναι το ντύσιμό σου.Ηύρες τη μαύρη μου καρδιά στόχο και σημαδεύεις κι' αλύπητα με τυρρανάς κι΄όλο κακό μου θέλεις.Κρήτη πανέμορφο νησί, Κρήτη μου δοξασμένη Κρήτη μου, όλη μου η ζωή σ' εσένα είναι δοσμένη.


Στα σπλάχνα σου γεννήθηκα, στ' ονειρεμένο Σπήλι κι' ας πάνε να το γνωρίσουνε τση λύρας μου οι φίλοι


να πάνε να θαυμάσουνε τα γάργαρα νερά του μα και να καμαρώσουνε τη φυσική ομορφιά του!να μερικές από τις μαντινάδες που δίνουν το όνομα στους παραδοσιακούς πλέον Κρητικούς χορευτικούς σκοπούς -δεκάδες συρτούς- που δημιούργησε ο Θανάσης Σκορδαλός, που πάνω του στηρίζεται το 70% του σύγχρονου συνθετικού μουσικού οικοδομήματος της Κρητικής μουσικής.


Στο Κρητικό λαούτο πρωτομάστορες θεωρούνται ο Γιώργης Κουτσουρέλης (Ν.Χανίων), ο Γιάννης Μπερνιδάκης (Μπαξεβάνης) και ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης (Ν.Ρεθύμνης) που με τη λύρα του Θανάση Σκορδαλού οδήγησαν την Κρητική μουσική σε δυσθεώρητα ύψη. Εκτός από τον καλλίφωνο Μπαξεβάνη, αηδόνι της Κρήτης χαρακτηρίστηκε ο λαουτιέρης Νίκος Μανιάς ενώ αρκετοί μουσικοί υπήρξαν και υπάρχουν άξιοι συνεχιστές της παράδοσης του Κρητικού λαούτου όπως στην Αθήνα ο αείμνηστος σεμνός Νίκος Καδιανός, ο Δημήτρης Σκουλάς, στην Κρήτη οι Γιάννης Μαρκογιαννάκης, Μανόλης Κακλής, Παντελής Κρασαδάκης, Αντώνης Φραγκιαδάκης, Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Στέλιος Λαϊνάκης, Δημήτρης Σκουλάς, Βασίλης Κατσαμάς, Μανόλης Βερδινάκης, Γιώργης Κρουσανιωτάκης, Σταύρος Μαυροδημητράκης, Σήφης Κατσαμάς, Σαλούστρος, Δημήτρης Παπουτσάκης, Μανώλης Μανιαδάκης, Μανόλης Κονταρός, ο ικανότατος δεξιοτέχνης του λαούτου και μαντόλας Μανόλης Λιαπάκης από την Ιεράπετρα στενός συνεργάτης του Θανάση Σκορδαλού και τώρα του Βαγγέλη Βαρδάκη κ.ά. Αξιόλογος δεξιοτέχνης του Κρητικού λαούτου είναι ο σεμνός καλλιτέχνης Γιώργος Κατσουλιέρης, με τη βυζαντινή του φωνή. Έδωσε μια νέα ζωντάνια στην Κρητική μουσική που παίζεται πρίμα με λαούτο, ώστε οδήγησε αρκετούς λυράρηδες (όπως ο Γ.Ζερβάκης) σε ένα νέο στυλ, να αφήνουν τη λύρα και να τραγουδούν με τη συνοδεία του λαούτου που παίζει δεξιοτεχνικά σόλο τη μουσική μελωδία, αναδεικνύοντας ένα νέο τρόπο παιξίματοςΚρητικής παραδοσιακής μουσικής. Η δεξιοτεχνία του συγκρίνεται με του Γιώργη Κουτσουρέλη.


Στο μπουλγαρί πρωτομάστορας ήταν ο Στέλιος Φουσταλιεράκης (Φουσταλιέρης) σπό το Ρέθυμνο.


Ο ταλαντούχος Λουδοβίκος των Ανωγείων εκπροσωπεί με το είδος της μουσικής που εκφράζει, ένα μη χορευτικό μουσικό είδος των Ανωγείων, παίζοντας το Κρητικό πλακέ μαντολίνο και τη μαντόλα. Έχει κατακτήσει ένα πανελλήνιο ευαίσθητο μουσικόφιλο κοινό που παρακολουθεί τις συναυλίες του.


Η Κρητική μουσική θεραπεύεται εκτός από την Κρήτη και σε κάθε περιοχή όπου ζουν απόδημοι Κρήτες. Ο Χαρίλαος Πιπεράκης και ο Γιώργος Καλογρίδης μεγαλούργησαν στην Αμερική ενώ ο νεότερος λυράρης Σήφης Τσουρδαλάκης εκπροσωπεί επάξια την Κρητική παραδοσιακή μουσική στην Αμερική και Ελλάδα. Άξια λόγου είναι η παρουσία καλλιτεχνών της Κρητικής μουσικής και στη Θεσσαλονίκη με πείσμα στη διαιώνιση της παράδοσης, στη λύρα οι Μανόλης Μαθιουδάκης, Ανδρέας Τσαγκαράκης, Γιάννης Μαράκης, Παντελής Τερεζάκης, Κώστας Κυριτσάκης κ.ά., στο λαγούτο οι Στέλιος Λαϊνάκης, Νίκος Λαϊνάκης, Στέλιος Βαρβαντάκης, Σταύρος Βουρβαχάκις κ.ά.


Το ριζίτικο τραγούδι καλλιεργείται από τις χορωδίες "Αποκώρωνας" και "Κρητικές Μαδάρες" του Ν. Χανίων. Αξιόλογος εκφραστής του ριζίτικου τραγουδιού υπήρξε ο π. 'Αγγελος Ψυλλάκης ενώ στις μέρες μας το ριζίτικο τραγούδι διαδίδεται παγκρήτια από τους Κρήτες καλλιτέχνες. Στην παγκόσμια διάδοση των ριζίτικων τραγουδιών συντέλεσε ο Νίκος Ξυλούρης με τα ΡΙΖΙΤΙΚΑ σε ενορχήστρωση Γιάννη Μαρκόπουλου.


Οι σύγχρονοι παραδοσιακοί Κρητικοί λυράρηδες αν και παίζουν όλες τις μελωδίες και σκοπούς, ακολουθούν ο καθένας με σεβασμό, μια από τις δυό "σχολές" παραδοσιακής κρητικής μουσικής, στο ύφος, ήθος, στον τρόπο παιξίματος, στο ρεπερτόριο...: Σχολή Μουντάκη και Σχολή Σκορδαλού. Είναι οι Μουντακικοί και οι Σκορδαλικοί, άσχετα αν ορισμένοι δεν το παραδέχονται. Οι Κισσαμίτες βέβαια ακολουθούν τον Κισσαμίτικο τρόπο παιξίματος. Τελευταία ορισμένοι Κρητικοί μουσικοί της νεότερης γενιάς ακολουθούν τον τρόπο παιξίματος και έκφρασης που δημιούργησε ο Γιώργος Ζερβάκης, τρόπο που έχει ξεφύγει αρκετά από την αυστηρά παραδοσιακή Κρητική μουσική. Υπάρχουν όμως στην Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο αρκετοί νέοι λυράρηδες που με σεβασμό πορεύονται στα δυσπρόσιτα στους πολλούς, όσο αφορά την μουσική τεχνική, μονοπάτια της αυστηρά παραδοσιακής Κρητικής μουσικής παράδοσης, με τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, π.χ. Ο Αντώνης Μαρτσάκης και ο Μανόλης Φαντάκης στα Κισσαμίτικα, ο Βαγγέλης Βαρδάκης στα Γεραπετρίτικα και Λασιθιώτικα, ο Νεκτάριος Σαμόλης στα παραδοσιακά Ρεθμνιώτικα, και αρκετοί επαγγελματίες καθώς και δεκάδες ερασιτέχνες μη εμπορικοί λυράρηδες και βιολάτορες που ακολουθούν τα μουσικά βήματα της σχολής Σκορδαλού και άλλοι της σχολής Μουντάκη καθώς και των τοπικών παραδόσεων του Ναύτη (Κωστή Παπαδάκη), Δερμιτζογιάννη, Μπαριταντωνάκη.


Όπως ήδη αναφέρθηκε, εκτός από την καθαρά παραδοσιακή Κρητική μουσική, που καλλιεργείται πλέον μόνο από τους παραδοσιακούς γνώστες των ορεινών επαρχιών της Κρήτης και τους μυημένους μη εμπορικούς ερασιτέχνες και επαγγελματίες Κρήτες μουσικούς, υπάρχει και η πιο "σύγχρονη" εμπορική εκδοχή της, που συμβαδίζει με την κάθε εποχή και συντελεί στο να έρθουν και οι μη μυημένοι ακροατές σε επαφή με την πανάρχαια μουσική παράδοση μέσω των πιο εύπεπτων σύγχρονων ακουσμάτων. Και σιγά - σιγά, μερικοί από αυτούς, οι πιο άξιοι, ίσως να επιδιώξουν να εντρυφήσουν στα αρχέγονα νάματα της ελληνικής μουσικής κλίμακας. Μεγάλη προσφορά στο ζήτημα αυτό αποτελεί η έκδοση σε CD αρχειακών μουσικών καταγραφών από δίσκους γραμμοφώνου 78 στροφών του 1920 και εξής όπου ο νέος ακροατής ή μουσικός μπορεί να ακούσει και να μελετήσει τον αυθεντικό τρόπο παιξίματος λύρας, βιολιού, λαούτου, μπουλγαρί, μαντολίνου, ασκομαντούρας, μαντούρας, τις γνήσιες μελωδίες - σκοπούς καθώς και τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο τραγουδιούνται οι μαντινάδες και τα τραγούδια, ριζίτικα, 'μανέδες, ταμπαχανιώτικα, του γάμου και άλλα. Με βάση την παράδοση λοιπόν, καθένας μπορεί και επιβάλλεται να αξιολογήσει το κάθε παρακλάδι της σύγχρονης εξέλιξης της Κρητικής μουσικής. Διότι αρκετά από τα σύγχρονα κρητικά γλέντια έχουν σαν σκοπό αποκλειστικά τους πυροβολισμούς και τη ξεφάντωση και πλέον δεν είναι ο σκοπός το παίξιμο ποιοτικής μελωδικής παραδοσιακής Κρητικής μουσικής αλλά η με τη βοήθεια ηλεκτρονικών οργάνων (πλήκτρα-αρμόνιο-κρουστά)δημιουργία ρυθμού. Πάντα όμως ξεχωρίζουν οι ρέκτες, οι παραδοσιακοί λυράρηδες και λαουτιέρηδες, ιδίως ερασιτέχνες, που θα υπάρχουν σε πείσμα των καιρών.


Η Κρητική μουσική είναι μονοφωνική, όπως η Δημοτική μουσική της υπόλοιπης Ελλάδας (πλην ορισμένων πολυφωνικών τραγουδιών της Ηπείρου και Επτανήσου).


Το δημοτικό τραγούδι και η βυζαντινή μουσική, που διαιωνίζουν την αρχαιοελληνική μουσική κληρονομιά όπως διαδόθηκε από τον Μ.Αλέξανδρο στους λαούς της ανατολής μέχρι Ινδία, Πέρσία, Αραβία, είναι μουσική της εγρήγορσης του νου. Ο παραδοσιακός Έλληνας ακροατής και χορευτής, και βέβαια ο Κρητικός, συμμετέχει και στο παραμικρό μουσικό παιχνίδισμα του οργανοπαίκτη, τη μελωδική δημιουργία του οποίου παρακολουθεί άμεσα, χορεύοντας ή ακούγοντας ή και τραγουδώντας μαζί του αλλά και ο μουσικός συμμετέχει αυτοσχεδιάζοντας σε κάθε τσαλίμι του χορευτή.


Εξάλλου η κρητική μουσική, εξακριβωμένα, δεν αποδίδεται επακριβώς με την Ευρωπαϊκή μουσική σημειογραφία όπου καταγράφονται μόνο τόνοι και ημιτόνια και οι σταθερές νότες. Η λύρα και το βιολί δεν έχουν τάστα και οι μουσικοί της Κρητικής - ελληνικής μουσικής και οι τραγουδιστές των ριζίτικων, μπορούν να παίζουν και να τραγουδούν και στα μεσοδιαστήματα μεταξύ νότας και ύφεσης ή δίεσής της. Για το λόγο αυτό, το λαούτο που συνοδεύει τη λύρα και το βιολί, δεν έχει σταθερά προσαρμοσμένα τάστα αλλά τους κινητούς "μπερντέδες" τους οποίους οι μερακλήδες γνώστες μουσικοί μετακινούν, ανάλογα με τον δρόμο (μακάμι) που θα ακολουθήσουν όταν παίζουν πρίμα τη μελωδία. (το ούτι δεν έχει καν τάστα ή μπερντέδες για τον ίδιο λόγο). Η Βυζαντινή μουσική παρασημαντική όπου οι νότες χωρίζονται μεταξύ τους έως και σε 9 διαστήματα, μπορεί να καταγράψει καλύτερα την Κρητική μουσική, αλλά πάλι περιορισμένα.


Μια άλλη βασική διαφορά της ευρωπαϊκής μουσικής με την Ελληνική παραδοσιακή μουσική και συνεπώς τη Κρητική, είναι ότι οι κρητική μουσική (όπως και η βυζαντινή και η δημοτική Ελληνική μουσική) είναι τροπική, ακολουθεί δηλ. τους λεγόμενους δρόμους (αρχαίους τρόπους, τους ήχους της βυζαντινής μουσικής, τα μακάμια των λαών της ανατολικής Μεσογείου) ξεκινώντας από τη βασική νότα που επιλέγει ο μουσικός ενώ η δυτική μουσική με τη συγκερασμένη μουσική κλίμακα καταγράφει επακριβώς συγκεκριμένες νότες.Η αγάπη των Κρητικών για την παράδοσή τους, η επιθυμία πολλών νέων να μάθουν την παραδοσιακή μουσική του τόπου τους, καθώς και οι προσπάθειες έντεχνων δημιουργών να ενσωματώσουν στοιχεία από την κρητική μουσική στη δημιουργία τους, από τον Γιάννη Μαρκόπουλο παλιότερα, ο οποίος, αξιοποιώντας και την καταλυτική προσωπικότητα του Νίκου Ξυλούρη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της κρητικής μουσικής εκτός Κρήτης, τον Ψαραντώνη και το συγκρότημα Χαΐνηδες έως τον Ιρλανδοκρητικό Ρος Ντέιλι στις μέρες μας, επιτρέπουν στην κρητική μουσική παράδοση να παραμένει σήμερα περισσότερο ζωντανή παρά ποτέ.
ΠΗΓΗ : wikipedia
Previous
Next Post »
http://comgr.net http://laptop-service.net http://service-ypologiston.com http://minoas.info http://web-hellas.gr http://minoasnet.com/ http://http://netgr.info/ http://wdm.gr http://gr24.info http://sitewards.eu https://netgr.eu http://wpxproud.net http://grcom.net Ανταλλακτικά online Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 - 210 9239148 - 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 2117700171 - 2117701241 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ,SERVICE ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Subaru service Λαουταρης SERVICE ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Subaru service Λαουταρης | JAPAN SERVICE ανταλακτικα ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ Service ιαπωνικων αυτοκινητων ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ,SERVICE ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ | Subaru service Λαουταρης Make Up ΝΥΦΗΣ ΝΥΦΙΚΟ Make Up ΝΥΦΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΝΥΦΗΣ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΓΑΜΟΥ http://pcuser.gr http://pcuser-help.eu http://psagmenos.info http://echology.gr http://proionta-tis-fisis.info http://kritikos.eu ΚΡΗΤΙΚΟΣ Περίεργα και Παράξενα - Παράξενα,Περίεργα,Μεταφυσικό,Ανεξήγητα Φαινόμενα,ΜυστήριαΠερίεργα και Παράξενα | Παράξενα,Περίεργα,Μεταφυσικό,Ανεξήγητα Φαινόμενα,Μυστήρια Φτιάχνω μόνος μου Βάπτιση - Γάμος Προσκλητήρια - Μπομπονιέρες - Διακοσμήσεις Γάμου - Βάπτισης ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑ
  • Kατηγορίες
  • ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ Μυοκτονίες Αθήνα Απεντομώσεις Αθήνα Απολυμάνσεις Αθήνα Απολυμάνσεις – Απεντομώσεις Αθήνα μυοκτονια Παπάγος μυοκτονια Πειραιάς μυοκτονια Πεντέλη μυοκτονια Πέραμα μυοκτονια Πέρδικα μυοκτονια Περιστέρι μυοκτονια Πετρούπολη μυοκτονια Πεύκη μυοκτονια Πικέρμι μυοκτονια Πολυδένδρι μυοκτονια Πόρος Τροιζηνίας μυοκτονια Πόρτο Ράφτη μυοκτονια Ποταμός Κυθήρων μυοκτονια Ραφήνα μυοκτονια Ροδόπολη Αττικής μυοκτονια Σαλαμίνα μυοκτονια Σαρωνίδα μυοκτονια Σελήνια μυοκτονια Σκάλα Ωρωπού μυοκτονια Σουβάλα μυοκτονια Σπάτα μυοκτονια Σπέτσες μυοκτονια Σταμάτα μυοκτονια Συκάμινο μυοκτονια Ταύρος μυοκτονια Ύδρα μυοκτονια Υμηττός μυοκτονια Φιλοθέη μυοκτονια Φυλή μυοκτονια Χαϊδάρι μυοκτονια Χαλάνδρι μυοκτονια Χαλκούτσι μυοκτονια Χαμολιά μυοκτονια Χολαργός μυοκτονια Ψυχικό μυοκτονια Ωρωπός μυοκτονια Κινέτα μυοκτονια Κόκκινο Λιμανάκι μυοκτονια Κορυδαλλός μυοκτονια Κορωπί μυοκτονια Κουβαράς μυοκτονια Κρυονέρι μυοκτονια Κύθηρα μυοκτονια Κυψέλη Αίγινας μυοκτονια Λαγονήσι μυοκτονια Λάκκα μυοκτονια Λαύριο μυοκτονια Λουτρόπυργος μυοκτονια Λυκόβρυση μυοκτονια Μαγούλα μυοκτονια Μάνδρα μυοκτονια Μαραθώνας μυοκτονια Μαρκόπουλο μυοκτονια Μαρούσι μυοκτονια Μάτι μυοκτονια Μέγαρα μυοκτονια Μέθανα μυοκτονια Μελίσσια μυοκτονια Μεσαγρός μυοκτονια Μεταμόρφωση μυοκτονια Μοσχάτο μυοκτονια Νέα Ερυθραία μυοκτονια Νέα Ιωνία μυοκτονια Νέα Μάκρη μυοκτονια Νέα Παλάτια μυοκτονια Νέα Πεντέλη μυοκτονια Νέα Πέραμος Αττικής μυοκτονια Νέα Πολιτεία μυοκτονια Νέα Σμύρνη μυοκτονια Νέα Φιλαδέλφεια μυοκτονια Νέα Χαλκηδόνα μυοκτονια Νέο Ηράκλειο μυοκτονια Νέο Ψυχικό μυοκτονια Νέος Βουτζάς μυοκτονια Νίκαια μυοκτονια Ντράφι μυοκτονια Παιανία μυοκτονια Παλαιά Φώκαια μυοκτονια Παλαιό Φάληρο μυοκτονια Παλλήνη μυοκτονια Παλούκια μυοκτονια Αιάντειο μυοκτονια Αιγάλεω μυοκτονια Αίγινα μυοκτονια Αλεποχώρι μυοκτονια Άλιμος μυοκτονια Αμπελάκια μυοκτονια Ανάβυσσος μυοκτονια Ανθούσα μυοκτονια Άνοιξη μυοκτονια Άνω Λιόσια μυοκτονια Άνω Νέα Παλάτια μυοκτονια Αργυρούπολη μυοκτονια Αρτέμιδα μυοκτονια Ασπρόπυργος μυοκτονια Αυλάκι μυοκτονια Αυλώνα μυοκτονια Αφίδνες μυοκτονια Αχαρνές μυοκτονια Βάρη μυοκτονια Βαρνάβας μυοκτονια Βίλια μυοκτονια Βούλα μυοκτονια Βουλιαγμένη μυοκτονια Βραυρώνα μυοκτονια Βριλήσσια μυοκτονια Βύρωνας μυοκτονια Γαλάζια Ακτή μυοκτονια Γαλατάς Αττικής μυοκτονια Γαλάτσι μυοκτονια Γέρακας μυοκτονια Γλυκά Νερά μυοκτονια Γλυφάδα μυοκτονια Γραμματικό μυοκτονια Δασκαλειό μυοκτονια Δάφνη μυοκτονια Διόνυσος μυοκτονια Δραπετσώνα μυοκτονια Δροσιά μυοκτονια Εκάλη μυοκτονια Ελευσίνα μυοκτονια Ελληνικό μυοκτονια Ερυθρές μυοκτονια Ζεφύρι μυοκτονια Ζούμπερι μυοκτονια Ζωγράφος μυοκτονια Ηλιούπολη μυοκτονια Θρακομακεδόνες μυοκτονια Θυμάρι μυοκτονια Ίλιον μυοκτονια Καισαριανή μυοκτονια Κάλαμος Αττικής μυοκτονια Καλέτζι μυοκτονια Καλλιθέα μυοκτονια Καλλιτεχνούπολη μυοκτονια Καλύβια Θορικού μυοκτονια Καματερό μυοκτονια Κάντζα μυοκτονια Καπανδρίτι μυοκτονια Κάτω Σούλι μυοκτονια Κερατέα μυοκτονια Κερατσίνι μυοκτονια Κηφισιά μυοκτονια αθήνα κέντρο μυοκτονια Αγία Βαρβάρα μυοκτονια Αγία Κυριακή μυοκτονια Αγία Μαρίνα Αίγινας μυοκτονια Αγία Μαρίνα Γραμματικού μυοκτονια Αγία Μαρίνα Κορωπίου μυοκτονια Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης μυοκτονια Αγία Παρασκευή μυοκτονια Άγιοι Ανάργυροι μυοκτονια Άγιοι Απόστολοι μυοκτονια Άγιος Δημήτριος μυοκτονια Άγιος Ιωάννης Ρέντης μυοκτονια Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου μυοκτονια Άγιος Νικόλαος Λούτσας μυοκτονια Άγιος Παντελεήμονας μυοκτονια Άγιος Σεραφείμ μυοκτονια Άγιος Στέφανος μυοκτονια Αθήνα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Άγιος Αρτέμιος ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ Απολυμάνσεις ΧΟΛΑΡΓΟΥ Απολυμάνσεις ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ Απολυμάνσεις Άγιος Αρτέμιος Απολυμάνσεις ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ Απολυμάνσεις Γέρακας Απολυμάνσεις Άρτεμη (Λούτσα) Απολυμάνσεις Καλύβια Θορικού Απολυμάνσεις Βάρη Απολυμάνσεις Νέα Μάκρη Απολυμάνσεις Παιανία Απολυμάνσεις Ραφήνα Απολυμάνσεις Μάνδρα Απολυμάνσεις Γλυκά Νερά Απολυμάνσεις ΠΑΠΑΓΟΥ Απολυμάνσεις ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Απολυμάνσεις ΝΙΚΑΙΑΣ Απολυμάνσεις ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Απολυμάνσεις ΡΕΝΤΗ Απολυμάνσεις ΤΑΥΡΟΥ Απολυμάνσεις ΑΙΓΑΛΕΩ Απολυμάνσεις ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Απολυμάνσεις ΝΕΑΣ ΧΑΛΗΔΟΝΟΣ Απολυμάνσεις ΑΝΟΙΞΗΣ Απολυμάνσεις ΔΡΟΣΙΑΣ Απολυμάνσεις ΠΕΥΚΗΣ Απολυμάνσεις ΣΤΑΜΑΤΑΣ Απολυμάνσεις ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Απολυμάνσεις ΔΙΟΝΥΣΟΥ Απολυμάνσεις ΒΥΡΩΝΑΣ Απολυμάνσεις ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Απολυμάνσεις ΨΥΧΙΚΟΥ Απολυμάνσεις ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Απολυμάνσεις ΑΝΘΟΥΣΑΣ Απολυμάνσεις ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Απολυμάνσεις ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Απολυμάνσεις ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Απολυμάνσεις ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ Απολυμάνσεις Ν ΕΡΥΘΡΕΑΣ Απολυμάνσεις ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΩΝΕΣ Απολυμάνσεις ΑΧΑΡΝΩΝ Απολυμάνσεις ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ Απολυμάνσεις ΙΛΙΟΝ Απολυμάνσεις ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ Απολυμάνσεις ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Απολυμάνσεις ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ Απολυμάνσεις ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Απολυμάνσεις ΚΙΝΕΤΑΣ Απολυμάνσεις ΑΓ ΘΕΟΔΩΡΟΝ Απολυμάνσεις ΚΟΡΙΝΘΟΥ Απολυμάνσεις ΝΑΥΠΛΙΟΥ Απολυμάνσεις ΦΑΛΗΡΟΥ Απολυμάνσεις Ν ΣΜΥΡΝΗΣ Απολυμάνσεις Ν ΚΟΣΜΟΣ Απολυμάνσεις ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Απολυμάνσεις ΥΜΗΤΟΥ Απολυμάνσεις ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Απολυμάνσεις ΤΑΥΡΟΥ Απολυμάνσεις ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Απολυμάνσεις ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ Απολυμάνσεις ΔΑΦΝΗΣ Απολυμάνσεις ΚΑΛΑΜΑΚΙ Απολυμάνσεις ΑΛΙΜΟΣ Απολυμάνσεις ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Απολυμάνσεις ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Απολυμάνσεις ΜΑΝΔΡΑΣ Απολυμάνσεις ΜΕΓΑΡΑ Απολυμάνσεις ΚΕΡΑΤΕΑ Απολυμάνσεις ΚΩΡΟΠΙ Απολυμάνσεις ΛΑΥΡΙΟ Απολυμάνσεις ΣΠΑΤΑ Απολυμάνσεις ΑΝΑΒΥΣΟΣ Απολυμάνσεις ΣΑΡΩΝΙΔΑ Απολυμάνσεις ΒΑΡΗ Απολυμάνσεις ΒΟΥΛΑ Απολυμάνσεις ΓΛΥΦΑΔΑ Απολυμάνσεις ΕΛΛΗΝΙΚΟ Απολυμάνσεις ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ Απολυμάνσεις ΑΥΛΩΝΑΣ Απολυμάνσεις ΑΥΛΙΔΑΣ Απολυμάνσεις ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ Απολυμάνσεις ΟΙΝΟΦΥΤΑ Απολυμάνσεις ΕΥΒΟΙΑ Απολυμάνσεις ΔΗΛΕΣΙ Απολυμάνσεις ΩΡΟΠΟΣ Απολυμάνσεις ΧΑΛΚΙΔΑ Απολυμάνσεις ΕΡΕΤΡΙΑ Απολυμάνσεις ΒΡΗΛΗΣΙΑ Απολυμάνσεις ΜΑΡΟΥΣΙ Απολυμάνσεις ΓΕΡΑΚΑΣ Απολυμάνσεις ΠΑΙΑΝΙΑ Απολυμάνσεις ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ Απολυμάνσεις ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ Απολυμάνσεις Νίκαια Απολυμάνσεις Κερατσίνι Απολυμάνσεις Δραπετσώνα Απολυμάνσεις Άγιος Ιωάννης Ρέντης Απολυμάνσεις Πέραμα Απολυμάνσεις ΜΕΛΛΙΣΙΑ Απολυμάνσεις ΠΕΝΤΕΛΗ Απολυμάνσεις ΚΗΦΗΣΙΑ Απολυμάνσεις Ν ΜΑΚΡΗ Απολυμάνσεις ΡΑΦΗΝΑ Απολυμάνσεις ΣΠΑΤΑ Απολυμάνσεις ΠΙΚΕΡΜΙ Απολυμάνσεις ΑΡΤΕΜΙΔΑ Απολυμάνσεις Βύρωνας Απολυμάνσεις Υμηττός Απολυμάνσεις Δάφνη Απολυμάνσεις Νέα Σμύρνη Απολυμάνσεις Φάληρο Απολυμάνσεις Άγιος Δημήτριος Απολυμάνσεις Ηλιούπολη Απολυμάνσεις Αργυρούπολη Απολυμάνσεις Άλιμος Απολυμάνσεις Ελληνικό Απολυμάνσεις Γλυφάδα Απολυμάνσεις Βούλα Απολυμάνσεις Βουλιαγμένη Απολυμάνσεις Πειραιάς Απολυμάνσεις Κηφισιά Απολυμάνσεις Μελίσσια Απολυμάνσεις Νέα Ερυθραία Απολυμάνσεις Εκάλη Απολυμάνσεις Νέα Πεντέλη Απολυμάνσεις Πεντέλη Απολυμάνσεις Βριλήσσια Απολυμάνσεις Χαλάνδρι Απολυμάνσεις Αγία Παρασκευή Απολυμάνσεις Χολαργός Απολυμάνσεις Παπάγου Απολυμάνσεις Νέο Ψυχικό Απολυμάνσεις Παλαιό Ψυχικό Απολυμάνσεις Φιλοθέη Απολυμάνσεις Γαλάτσι Απολυμάνσεις Ζωγράφου Απολυμάνσεις Καισαριανή Απολυμάνσεις Αγία Βαρβάρα Απολυμάνσεις Χαϊδάρι Απολυμάνσεις Περιστέρι Απολυμάνσεις Πετρούπολη Απολυμάνσεις Ίλιον (Νέα Λιόσια) Απολυμάνσεις Καματερό Απολυμάνσεις Άγιοι Ανάργυροι Απολυμάνσεις Νέα Χαλκηδόνα Απολυμάνσεις Νέα Φιλαδέλφεια Απολυμάνσεις Νέα Ιωνία Απολυμάνσεις Νέο Ηράκλειο Απολυμάνσεις Μεταμόρφωση Απολυμάνσεις Λυκόβρυση Απολυμάνσεις Πεύκη Απολυμάνσεις Μαρούσι Απολυμάνσεις Αγία Σοφία Απολυμάνσεις Άγιος Βασίλειος Απολυμάνσεις Ευαγγελίστρια Απολυμάνσεις Ζέα (Πασαλιμάνι) Απολυμάνσεις Καμίνια Απολυμάνσεις Καστέλλα Απολυμάνσεις Μικρολίμανο Απολυμάνσεις Νέο Φάληρο Απολυμάνσεις Πειραϊκή Απολυμάνσεις Προφήτης Ηλίας Απολυμάνσεις Ρετσίνα Απολυμάνσεις Φρεαττύδα Απολυμάνσεις Χατζηκυριάκειο Απολυμάνσεις Καλλιθέα Απολυμάνσεις Μοσχάτο Απολυμάνσεις Ταύρος Απολυμάνσεις Αιγάλεω Απολυμάνσεις Παγκράτι Απολυμάνσεις Άνω Πατήσια Απολυμάνσεις Κάτω Πατήσια Απολυμάνσεις Πεντάγωνο Απολυμάνσεις Άνω Πετράλωνα Απολυμάνσεις Κάτω Πετράλωνα Απολυμάνσεις Πλάκα Απολυμάνσεις Πολύγωνο Απολυμάνσεις Προμπονά Απολυμάνσεις Προφήτης Ηλίας Απολυμάνσεις Ριζούπολη Απολυμάνσεις Ρουφ Απολυμάνσεις Σεπόλια Απολυμάνσεις Τζιτζιφιές Απολυμάνσεις Τρεις Γέφυρες Απολυμάνσεις Ψυρρή Απολυμάνσεις Πειραιάς Κέντρο Απολυμάνσεις Κεραμεικός Απολυμάνσεις Κολοκυνθού Απολυμάνσεις Κολωνάκι Απολυμάνσεις Κολωνός Απολυμάνσεις Κουκάκι Απολυμάνσεις Κυνόσαργες Απολυμάνσεις Κυπριάδου Απολυμάνσεις Κυψέλη Απολυμάνσεις Λυκαβηττός Απολυμάνσεις Μακρυγιάννη Απολυμάνσεις Μεταξουργείο Απολυμάνσεις Μετς Απολυμάνσεις Μοναστηράκι Απολυμάνσεις Νέα Φιλοθέη Απολυμάνσεις Νέος Κόσμος Απολυμάνσεις Νεάπολη Απολυμάνσεις Ομόνοια Απολυμάνσεις Γουδί Απολυμάνσεις Γούβα Απολυμάνσεις Ελληνορώσων Απολυμάνσεις Ελαιώνας Απολυμάνσεις Εξάρχεια Απολυμάνσεις Ερυθρός Σταυρός Απολυμάνσεις Θησείο Απολυμάνσεις Ιλίσια Απολυμάνσεις Καλογρέζα Απολυμάνσεις Αθήνα Κέντρο Απολυμάνσεις Άγιος Νικόλαος Απολυμάνσεις Άγιος Παντελεήμονας Απολυμάνσεις Ακαδημία Απολυμάνσεις Ακαδημία Πλάτωνος Απολυμάνσεις Ακρόπολη Απολυμάνσεις Αμπελόκηποι Απολυμάνσεις Βεΐκου Απολυμάνσεις Βοτανικός Απολυμάνσεις Γηροκομείο Απολυμάνσεις Γκάζι Απολυμάνσεις Γκύζη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Γλυκά Νερά ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΝΕΑΣ ΧΑΛΗΔΟΝΟΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΝΟΙΞΗΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΔΡΟΣΙΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΠΕΥΚΗΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Γέρακας ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Άρτεμη (Λούτσα) ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Καλύβια Θορικού ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Βάρη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέα Μάκρη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Παιανία ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ραφήνα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Μάνδρα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΝΘΟΥΣΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ν ΕΡΥΘΡΕΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΩΝΕΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΧΑΡΝΩΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΙΛΙΟΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΡΕΝΤΗ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΤΑΥΡΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΕΓΑΡΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΙΝΕΤΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΓ ΘΕΟΔΩΡΟΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΦΑΛΗΡΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ν ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ν ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΥΜΗΤΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΤΑΥΡΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΔΑΦΝΗΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΒΥΡΩΝΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΨΥΧΙΚΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΕΡΑΤΕΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΩΡΟΠΙ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΛΑΥΡΙΟ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΣΠΑΤΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΝΑΒΥΣΟΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΒΑΡΗ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΒΟΥΛΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΛΙΜΟΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΑΝΔΡΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ν ΜΑΚΡΗ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΣΠΑΤΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΠΙΚΕΡΜΙ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΥΛΙΔΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΕΥΒΟΙΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΔΗΛΕΣΙ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΩΡΟΠΟΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΕΡΕΤΡΙΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΒΡΗΛΗΣΙΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΓΕΡΑΚΑΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΠΑΙΑΝΙΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Άγιος Ιωάννης Ρέντης ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Πέραμα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΕΛΛΙΣΙΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΗΦΗΣΙΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Άγιος Δημήτριος ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ηλιούπολη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Αργυρούπολη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Άλιμος ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ελληνικό ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Γλυφάδα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Βούλα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Βουλιαγμένη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Πειραιάς ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νίκαια ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κερατσίνι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Δραπετσώνα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Βριλήσσια ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Χαλάνδρι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Αγία Παρασκευή ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Χολαργός ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Παπάγου ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέο Ψυχικό ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Παλαιό Ψυχικό ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Φιλοθέη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Γαλάτσι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ζωγράφου ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Καισαριανή ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Βύρωνας ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Υμηττός ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Δάφνη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέα Σμύρνη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Φάληρο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Περιστέρι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Πετρούπολη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ίλιον (Νέα Λιόσια) ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Καματερό ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Άγιοι Ανάργυροι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέα Χαλκηδόνα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέα Φιλαδέλφεια ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέα Ιωνία ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέο Ηράκλειο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Μεταμόρφωση ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Λυκόβρυση ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Πεύκη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Μαρούσι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κηφισιά ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Μελίσσια ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέα Ερυθραία ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Εκάλη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέα Πεντέλη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Πεντέλη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Πειραιάς Κέντρο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Αγία Σοφία ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Άγιος Βασίλειος ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ευαγγελίστρια ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ζέα (Πασαλιμάνι) ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Καμίνια ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Καστέλλα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Μικρολίμανο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέο Φάληρο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Πειραϊκή ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Προφήτης Ηλίας ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ρετσίνα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Φρεαττύδα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Χατζηκυριάκειο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Καλλιθέα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Μοσχάτο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ταύρος ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Αιγάλεω ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Αγία Βαρβάρα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Χαϊδάρι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέος Κόσμος ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νεάπολη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ομόνοια ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Παγκράτι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Άνω Πατήσια ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κάτω Πατήσια ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Πεντάγωνο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Άνω Πετράλωνα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κάτω Πετράλωνα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Πλάκα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Πολύγωνο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Προμπονά ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Προφήτης Ηλίας ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ριζούπολη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ρουφ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Σεπόλια ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Τζιτζιφιές ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Τρεις Γέφυρες ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ψυρρή ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ερυθρός Σταυρός ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Θησείο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ιλίσια ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Καλογρέζα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κεραμεικός ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κολοκυνθού ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κολωνάκι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κολωνός ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κουκάκι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κυνόσαργες ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κυπριάδου ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Κυψέλη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Λυκαβηττός ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Μακρυγιάννη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Μεταξουργείο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Μετς ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Μοναστηράκι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Νέα Φιλοθέη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Αθήνα Κέντρο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Άγιος Νικόλαος ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Άγιος Παντελεήμονας ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ακαδημία ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ακαδημία Πλάτωνος ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ακρόπολη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Αμπελόκηποι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Βεΐκου ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Βοτανικός ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Γηροκομείο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Γκάζι ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Γκύζη ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Γουδί ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Γούβα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ελληνορώσων ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Ελαιώνας ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ Εξάρχεια απολυμανσεις απεντομωσεις μυοκτονια Μικροβιακές Απολυμάνσεις Μικροβιακές Απολυμάνσεις Βιοκαθαρισμός για Ακάρεα σκόνης,Κοριών & Ψύλλων Βιοκαθαρισμός για Ακάρεα σκόνης,Κοριών & Ψύλλων ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΤΟΜΩΝ & ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΤΟΜΩΝ & ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΩΝ & ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΩΝ & ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΨΥΛΛΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΨΥΛΛΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΡΙΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΡΙΩΝ ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΩΘΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ ΑΠΩΘΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ ΑΠΩΘΗΣΗ ΕΡΠΕΤΩΝ ΑΠΩΘΗΣΗ ΕΡΠΕΤΩΝ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Κατσαρίδες Κατσαρίδες Κουνούπι Κουνούπι Σκόρος Σκόρος Ακάρεα Ακάρεα Σφήκα Σφήκα Μυρμήγκια Μυρμήγκια Μύγα Μύγα Έντομο αποθηκών Έντομο αποθηκών Τρωκτικά Τρωκτικά Συναισθηματική αξιολόγηση Ομάδες αυτογνωσίας-ψυχοθεραπείας Συμβουλευτική γονέων Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας Ατομική Ψυχοθεραπεία Προσφορά 2011-2012 Τι είναι τα superfoods; Πώς να μειώσω την όρεξή μου; Διατροφή για γράμμωση Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε στην ελκώδης κολίτιδα 7 πολύτιμα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία μας Νηστεία και διατροφή Εντυπωσιακό smoothie με 2 γεύσεις (video) Ποιες τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο να αντισταθεί στην κατάθλιψη Να προτιμήσω προϊόντα ολικής άλεσης αντί των λευκών; Διαταραχή ορμονών και απώλεια βάρους Τα 10 βασικά λάθη που κάνουμε στη διατροφή των παιδιών μας Θρεπτικές ιδιότητες καρυδιών Οι 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε το βράδυ Smoothie bowl φράουλα- μπανάνα (video) Smoothie bowl αβοκάντο και σπανάκι (video) Οmbre smoothie με ανανά (video) Διατροφολόγος διαιτολόγος ή σύμβουλος διατροφής; Σουβλάκι στην διατροφή ναι η όχι; Πως ο εγκέφαλος ελέγχει τις λιγούρες Οι ιδιότητες του κάστανου Επιτρέπεται να τρώμε σοκολάτα όταν κάνουμε δίαιτα; Το σελήνιο στην διατροφή μας 5 λόγοι που δεν χάνετε βάρος 11+1 λόγοι να αγαπήσετε τη μεσογειακή διατροφή Πολύχρωμο smoothie (video) Smoothie bowl (video) Πολύχρωμο smoothie (video) Επιδόρπιο γιαουρτιού με φράουλα και ξηρούς καρπούς (video) Γλύκισμα φρούτων με σοκολάτα (video) Η διατροφή των παιδιών σε περίοδο εξετάσεων Τροφές που δυναμώνουν τα μαλλιά και κάνουν το δέρμα μας πιο λαμπερό. Σουβλάκι φρούτων με σοκολάτα. Λιγότερο από 100 θερμίδες! (video) 7 τροφές που αυξάνουν την καλή χοληστερίνη Σεροτονίνη: 7 τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση Το μαγνήσιο στην υγεία μας Τα όσπρια μειώνουν τις τιμές σακχάρου στο αίμα μας Ελληνική μελέτη: Η μεσογειακή διατροφή βοηθά στον ποιοτικότερο ύπνο Ρόδι: η υπερτροφή 12 τροφές με ελάχιστες θερμίδες Πως θα συντηρήσουμε όμως τα χαμένα κιλά; Γιατί έχουμε λιγούρες και πώς να τις καταπολεμήσουμε; Διατροφικές συστάσεις για χοληστερίνη και τριγλυκερίδια Οι 8 τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά Μάθε πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την έντονη επιθυμία για γλυκό Τι να τρώτε για να αποφύγετε το διαβήτη Δέκα τροφές που ευεργετούν το δέρμα μας Όλη η αλήθεια γύρω από τις μπάρες διατροφής Δυσκοιλιότητα… δώσε τέλος στο πρόβλημα! Kale: τί είναι και πώς να το εντάξεις στην διατροφή σου; Το αλάτι στη διατροφή Τι να προσέξω στη νηστεία για να μην πάρω βάρος; Οι καλύτερες τροφές για τον ύπνο Γλυκαιμικός Δείκτης Τροφών Η συμβολή των αντιοξειδωτικών στην υγεία Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφή Καρκίνος και διατροφή Διάσημες δίαιτες, τι πρέπει να προσέχετε Αλκοόλ και γιορτές Τι πρέπει να γνωρίζουμε Κυτταρίτιδα και διατροφή Δίαιτα Dukan και Απομυθοποίηση! Πρόληψη και αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης Ποιο είδος τσαγιού σας ταιριάζει; Εμπλουτισμένα τρόφιμα καλά ή κακά για την υγεία; Έλλειψη σιδήρου και διατροφή Φούσκωμα στην κοιλιά πως να το καταπολεμήσω Θρεπτικά σνακ για το σχολείο Διατροφή χαμηλή σε νάτριο Διατροφή για ενέργεια Κατακράτηση υγρών και αδυνάτισμα Διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης Η σημασία της οργάνωσης μίας δίαιτας Οι μεγαλύτεροι μύθοι σχετικά με τη δίαιτα Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων Εορτών Μάθε την θρεπτική αξία του λιναρόσπορου Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής Διατροφικές διαταραχές και κίνδυνοι Πολυκυστικές ωοθήκες:τι πρέπει να γνωρίζουμε Ποιες τροφές να αποφεύγουμε το πρωί και ποιες το βράδυ; Πόσο ασφαλείς είναι οι βιταμίνες; Σακχαρώδης διαβήτης, τι είναι και πως αντιμετωπίζεται Οι ιδιότητες του Matcha Ninja Τροφές για γερό ανοσοποιητικό Η διατροφή για μητέρα που θηλάζει Η αλήθεια για τη γλουτένη 12 σνακ για τους μικρούς μας φίλους Πως να βοηθήσουμε τους μικρούς μας φίλους να χάσουν κιλά Χρήσιμες συμβουλές για την υγεία μας Μάθε για τα οφέλη της βρώμης στην υγεία Smoothie κατά της κυτταρίτιδας (video) Detox diet smoothie (video) Εύκολες, νόστιμες και διαιτητικές αυγόφετες (video) Super foods, μικρές αλλά θαυματουργές τροφές Τα οφέλη του καφέ στην υγεία Ασφάλεια τροφίμων Μειώστε την έκθεση σας σε φυτοφάρμακα Τα καλά και τα κακά λιπαρά Η βιταμίνη D προστάτης στον καρκίνο Οργανικά τρόφιμα: Ότι πρέπει να γνωρίζετε Αλκοολούχα ποτά και διατροφική αξία Τροφές που δίνουν ενέργεια 10 τροφές που προτείνουν οι διαιτολόγοι και γιατί Εναλλακτικές πηγές σιδήρου για χορτοφάγους Μάθε τα πάντα για τις ιδιότητες της ινδικής καρύδας Μεταβολισμός: τι είναι και πως να τον αυξήσετε Διατροφή και μέγιστη αθλητική απόδοση Δίαιτα και ψυχολογία Τα οφέλη της γλυκοπατάτας Οι ιδιότητες του λεμονιού Η θρεπτική αξία του μελιού 8 εντυπωσιακοί λόγοι για τους οποίους παχαίνουμε Η σημασία του ελαιόλαδου στην διατροφή Αλόη, ελιξίριο μακροζωϊας Οι ιδιότητες της κανέλας 8 μύθοι για τη διατροφή light γλυκά: ιδανικά για την δίαιτα Κινόα 8 γρήγορα και υγιεινά σνακ: Πότε η καλή χοληστερίνη (HDL) μπορεί είναι επικίνδυνη; Τα οφέλη από την κατανάλωση λαχανικών στην υγεία Τα οφέλη των ξηρών καρπών στην διατροφή Η σημασία της κατανάλωσης φρούτων Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τι δεν πρέπει να καταναλώνουμε; Τροφές πλούσιες σε σίδηρο Κρητική διατροφή η καλύτερη διατροφή παγκοσμίως Πως αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα; Πώς να κόψετε τη ζάχαρη Διατροφική αντιμετώπιση του φουσκώματος στην κοιλιά Tips για να πετύχει η δίαιτά σας 5 τρόποι να χάσετε κιλά ενώ δεν έχετε καθόλου χρόνο 8 τρόποι για χάσετε κιλά χωρίς δίαιτα Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Διαιτολόγος-κλινικός διαιτολόγος: υπάρχει διαφορά; Ο ρόλος της διατροφής στην εμμηνόπαυση Κλιμακτήριος και Εμμηνόπαυση: Ο ρόλος του διαιτολόγου Σημάδια που δείχνουν δυσανεξία στη γλουτένη Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πάρετε συμπληρώματα και βιταμίνες; Πως θα μειώσω το τοπικό πάχος; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα νηστείας Οι 5 καλύτεροι ξηροί καρποί Το στρες και το πρόχειρο φαγητό, είναι εξίσου κακά για το πεπτικό σύστημα Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων 22 λόγοι για να καταναλώνουμε γιαούρτι Γάλα φυτικό, κατσικίσιο ή αγελαδινό; Τροφές με αντικαρκινικές ιδιότητες Ισχύει τελικά το τοπικό αδυνάτισμα; Ο ρόλος του διαιτολόγου στη συμμόρφωση τη δίαιτας Πως η σεροτονίνη επηρεάζει την υπερφαγία; Τι να προσέξω για να διατηρήσω τα κιλά; Σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνουμε πολλές επεξεργασμένες τροφές Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα; 4 συμβουλές για αύξηση του βασικού μεταβολισμού Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τις δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα; Υγιεινή διατροφή η δίαιτα; Τι μπορούμε να φάμε στην έξοδο; Ποια είδη δίαιτας υπάρχουν; Πως να μειώσουμε την όρεξη μας; Τι πίνουμε όταν κάνουμε δίαιτα; Καστανή VS Λευκή ζάxαρη Τι είναι τελικά τα προβιοτικά; Τι μπορώ να φάω στην δουλειά; Ψυχολόγος ή Διαιτολόγος; 6 tips για σωστό αδυνάτισμα Τροφές με τις οποίες βοηθούν να αποβάλετε τη νικοτίνη από το σώμα Υπάρχει σχέση ανάμεσα στην άνοια και τη ζάχαρη; Φρούτα και λαχανικά που καλό θα ήταν να τρώτε με τη φλούδα Ζάχαρη, ασπαρτάμη ή στέβια; Πόσο συχνά πρέπει να παρακολουθούμαι από το διαιτολόγο μου για να χάσω κιλά; Που βοηθάει το νερό με άδειο στομάχι το πρωί Βάλτε μπρος στον μεταβολισμό σας Λόγοι που μας κάνουν να πεινάμε συνέχεια Ποιες τροφές να αποφεύγω το πρωί; Ποια τροφή σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα; Μελέτη Harvard: Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; Θηλασμός και αδυνάτισμα Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε όταν έχουμε υπόταση; Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και τροφίμων Λαχανικά και φρούτα ανά εποχή Διατροφή και νηστεία Γιατί είναι πολύ σημαντικό να πίνουμε πολύ νερό όταν κάνουμε δίαιτα; Είναι τα light αναψυκτικά κατάλληλα για δίαιτα; 5 ιδέες για smoothie Σκέφτεστε να ξεκίνησετε δίαιτα; Τροφές ενάντια στο άγχος Τι να φάω μετά την προπόνηση; Πως γίνεται η λιπομέτρηση; Είναι τα γαλακτοκομικά καλά για τον οργανισμό μας; Σιδηροπενική αναιμία και διατροφή Τροφές με αντιοξειδωτικά Χορτοφαγική διατροφή Ποια σοκολάτα να επιλέξω; Τελικά δίαιτα χωρίς γλουτένη η όχι; Πώς η διατροφή επηρεάζει την ακμή Ποια είναι η κατάλληλη δίαιτα για εμένα; Ιδέες για υγιεινό και ελαφρύ μαγείρεμα Διατροφή και αντιγήρανση Γιατί οι άντρες χάνουν τα περιττά κιλά πιο γρήγορα από τις γυναίκες; Πως να επανέλθετε στο φυσιολογικό σας βάρος σας μετά τις διακοπές Πράσινο τσάι και αδυνάτισμα Τσιμπολόγημα και αδυνάτισμα Πως η δίαιτα επηρεάζει τη διάθεση Ροφήματα που μπορούν να καταστρέψουν τη δίαιτα σας Υπάρχουν φαγητά με μηδενικές θερμίδες; Ετικέτες τροφίμων που σαμποτάρουν το αδυνάτισμα TIPS για μείωση βάρους χωρίς δίαιτα Συνδυάστε το αδυνάτισμα με τα ψώνια στο super market Ο ρόλος του διαιτολόγου στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 7 διατροφικοί μύθοι για το αδυνάτισμα Στατιστικά στοιχεία για τις διατροφικές ελλείψεις των Ελλήνων Διατροφή μετά την άσκηση Tips για αύξηση του βασικού μεταβολισμού και απώλεια βάρους Βιταμίνες που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους Γλυκά με λίγες θερμίδες Η σημασία του πρωινού στην υγεία και στην ρύθμιση του σωματικού βάρους. Δίαιτες express και συνέπειες 8 βότανα που βοηθούν στην βελτίωση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους. Το ασβέστιο στην υγεία μας 10 τροφές που προτείνουν οι διαιτολόγοι και γιατί Αποτυχημένες δίαιτες Δίαιτα για άτομα με θυρεοειδή Hashimoto Πότε μια δίαιτα θεωρείται επιτυχημένη; Κατακράτηση υγρών τέλος! 7 Διατροφικοί Μύθοι Τι γνωρίζω για την κυτταρίτιδα; Ενέργεια VS Κόπωση Αθλητική Διατροφή Η θαυματουργή βιταμίνη C Ένα σωστό αδυνάτισμα Φυσική αποτοξίνωση με φρούτα Φούσκωμα στην κοιλιά, πως θα το αντιμετωπίσετε Φολικό οξύ, γιατί είναι απαραίτητο για τις γυναίκες; Η διατροφική αξία των τυριών Σπλαχνικό λίπος και κίνδυνοι υγείας Τροφές πλούσιες σε σίδηρο Συμβουλές για καλή υγεία Τροφές που μας δίνουν ενέργεια Το αλάτι στη διατροφή Φυτικές ίνες και τρόποι αύξησης της ποσότητάς τους στη διατροφή μας Ποιος διαιτολόγος μου ταιριάζει: (VOL2) Ποιος διαιτολόγος μου ταιριάζει Διατροφολόγος Κολωνάκι Διαιτολόγος Κολωνάκι Διατροφολόγος αθήνα Διαιτολόγος αθήνα Διαιτολόγος αθήνα Διαιτολόγος Κολωνάκι Διατροφολόγος Κολωνάκι Διατροφολόγος αθήνα Diatrofologos Kolonaki Diaitologos Kolonaki Diatrofologos athina Diaitologos athina Diaitologos athina Diaitologos Kolonaki Diatrofologos Kolonaki Diatrofologos athina ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Κλιματιστικών ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Κλιματιστικών ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Κλιματιστικών ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ air condition ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ air condition ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ air condition ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Κλιματιστικών ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Κλιματιστικών ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Κλιματιστικών ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ air condition ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ air condition ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ air condition