ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

το κρητικο αλογο (γιοργαλιδικο)


Η ιστορία του ανθρώπου ανάμεσα από αιώνες και χιλιετίες, στην εξέλιξή του από το χθες στο σήμερα, είναι μοιραία ταυτισμένη με την ιστορία και την εξέλιξη του αλόγου. Στην ειρήνη και τον πόλεμο οι λαοί και τα έθνη επενδύουν στο άλογο. Κατ’ αρχή γίνεται τροφή σαν θήραμα, κατόπιν εξημερώνεται και υπάρχει σαν το καλύτερο μέσο επιβίωσης του ανθρώπου και στον καθημερινό αγώνα για την κατάκτηση της φύσης και στην προστασία του από τους εχθρούς.
Νίκος Παναγιωτάκης | Βιοκτηνοτρόφος - Αρχαιολόγος

Η αξία του αλόγου για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον άνθρωπο, και το ρόλο που έπαιξε γενικότερα στην επιβίωση και εξέλιξή του, εμπεριέχεται κατά τη γνώμη μου στους στίχους ενός τραγουδιού των Ouled Nait, νομαδικής φυλής της Νότιας Αλγερίας που παραθέτουμε σε ελεύθερη μετάφραση (από άρθρο του Francis Puyalte, HISTORIA No 440, p. 16):
“Αγαπάτε τα άλογα, φροντίζετέ τα
Απ’ αυτά η τιμή, απ’ αυτά η ομορφιά…
Το άλογό μου αξίζει περισσότερο απ’ όλα
Περισσότερο από τον πατέρα μου και τους θείους μου
Περισσότερο απ’ όλα τα καλά αυτής της γης …”

Το Κρητικό άλογο ανήκει σε μια ξεχωριστή ράτσα αλόγου. Δημιουργήθηκε το πιθανότερο από τη διασταύρωση του ιθαγενούς αλόγου με το αραβικό. Τα χρονικά πλαίσια αυτής της διασταύρωσης προφανώς τοποθετούνται την περίοδο της Αραβοκρατίας στην Κρήτη (824-961 μ.Χ.), επειδή το αραβικό άλογο φαίνεται να έρχεται στην Κρήτη από την Ανδαλουσία τη συγκεκριμένη περίοδο.
Αναφορά στο Κρητικό άλογο γίνεται από τους περιηγητές Tournefort και Sonini που επισκέφτηκαν την Κρήτη τα έτη 1701 και 1778 αντίστοιχα. Παρατηρούν και οι δύο ότι το Κρητικό άλογο είναι βερβερικής
καταγωγής και μάλιστα κατά τον Sonini είναι πολύ εκφυλισμένο από απόψεως μορφής και ομορφιάς. Τονίζεται όμως η δύναμη που διαθέτει το Κρητικό άλογο αλλά και η ικανότητά του να βαδίζει στο πιο ανώμαλο έδαφος με σιγουριά και σταθερότητα. Η πρώτη όμως ουσιαστική αναφορά στο Κρητικό άλογο γίνεται από τους Οθωμανούς το 1895, οπότε παραδέχονται ότι η Κρήτη διαθέτει μια ξεχωριστή ράτσα αλόγου με ειδικό τρόπο βαδίσματος (rahvan), και απαγορεύουν την εξαγωγή του από την Κρήτη, με σκοπό την προστασία της ράτσας. Όλες οι παραπάνω αναφορές για το Κρητικό άλογο προέρχονται από
το άρθρο του κ. Ι.Μ. Καραβαλάκη, συνταξιούχου Επιθεωρητή Κτηνιατρικής Κρήτης, δημοσιευμένη στην εφ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ (20-8-1988) και με τίτλο «Η Προστασία της ιστορικής πανίδας της Κρήτης».

Αγνοούμε το πόσο κράτησε η απαγόρευση εξαγωγής του Κρητικού αλόγου και δεν έχομε καμία απολύτως αναφορά για την εξέλιξή του. Το 1985 για πρώτη φορά η Επιθεώρηση Κτηνιατρικής Κρήτης πραγματοποίησε έρευνα για το Κρητικό άλογο και μάλιστα κατέγραψε περί τα 80 άλογα σε όλη την Κρήτη. Δυστυχώς όμως και μετά από αυτή την καταγραφή δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό από κάποιο φορέα κρατικό ή ιδιωτικό για την προστασία και διατήρηση του Κρητικού αλόγου. Συγκεκριμένοι άνθρωποι προσπάθησαν να συμβάλουν στη διατήρηση του Κρητικού αλόγου. Αξίζει να μνημονευθεί το παράδειγμα του Νίκου Γαβαλά (από τον Βοριά Ηρακλείου) ο οποίος διέθετε επί χρόνια ένα από τους καλύτερους επιβήτορες δωρεάν και μάλιστα παρέθετε και φιλοξενία στους κατόχους των φοράδων.
Το Κρητικό άλογο είχε την ίδια τύχη με τα άλογα των άλλων περιοχών της Ελλάδας. Ενώ το 1962
υπήρχαν στην Ελλάδα 329.000 άλογα, το 1988 υπήρχαν μόνο 60.000 – πολλά από αυτά τα άλογα
μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, για να γίνουν κονσέρβες (Εφ. ΤΑ ΝΕΑ 6-10-1989, σελ. 38). Το άλογο
που επί χιλιάδες χρόνια υπηρετούσε τον άνθρωπο, στα τέλη του 20ου αιώνα εκτοπίζεται, με την εισβολή της μηχανής, και γίνεται τροφή - κονσέρβα…

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΑΛΟΓΟΥ
Το ύψος του κυμαίνεται από 1.35-1.47 μ. Έχει λεπτά άκρα και πολύ σκληρές οπλές. Το κεφάλι είναι μικρό και το στήθος στενό. Το τρίχωμά του είναι κοντό και αυξομειώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το υψόμετρο διαμονής του. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι το ορφνόν, το μαύρο, το ανοιχτό καφέ, ακόμα και το λευκό-γκρίζο (ψαρή φοράδα). Η χαίτη είναι πλούσια και υπάρχει χαρακτηριστική ράβδωση στη ραχοκοκαλιά. Τα αυτιά είναι μάλλον μικρά. Το κυριότερο γνώρισμα του Κρητικού αλόγου είναι ο ειδικός λεβέντικος βηματισμός που λέγεται πλαγιοτροχασμός, που σημαίνει ότι κινεί μαζί τα δεξιά πόδια και μετά πάλι μαζί τα αριστερά. Αυτό το βάδισμα παρουσιάζεται σε ελάχιστες ράτσες αλόγου ανά τον κόσμο. Τα περισσότερα άλογα καλπάζουν, δηλαδή κινούνται έχοντας το ένα πόδι στον αέρα και τα τρία στο έδαφος. Η διαφορά του Κρητικού αλόγου είναι ότι μπορεί να καλπάζει αλλά και να πλαγιοτροχάζει, ενώ ένα άλογο καλπασμού δεν μπορεί να πλαγιοτροχάζει. Δύο τουρκικές λέξεις χαρακτηρίζουν τον πλαγιοτροχασμό και κατ’ επέκταση το Κρητικό άλογο. Η πρώτη είναι ραχβάν (rahvan), που δηλώνει γρήγορο βηματισμό και η δεύτερη είναι γιοργά, που σημαίνει πλαγιοτροχάζει. Σύμφωνα με το λεξικό Δημ. Τομπαΐδη (Ελληνικά επώνυμα τουρκικής προέλευσης, σελ. 10) η λέξη γιοργάν(ιν) σημαίνει πάπλωμα στα Τουρκικά και ίσως εκφράζει μεταφορικά το στρωτό βηματισμό του Κρητικού αλόγου που δεν καταπονεί τον αναβάτη. Από τη λέξη αυτή θα πρέπει να προέρχεται το επίθετο γιοργαλίδικο που είναι η λέξη η άρρηκτα συνδεδεμένη με το Κρητικό άλογο. Το επίθετο αυτό θα πρέπει να αναφέρεται στο άλογο που βαδίζει στρωτά, χωρίς άλματα, χωρίς σκαμπανεβάσματα, χωρίς καλπασμούς που καταπονούν τον αναβάτη. Ακόμα και αν ο αναβάτης κρατάει ένα ξέχειλο ποτήρι νερό, όταν το άλογο πλαγιοτροχάζει, δεν χύνεται ούτε σταγόνα από το ποτήρι. Επομένως, το Κρητικό άλογο ήταν το άλογο των μεγάλων αποστάσεων που μετέφερε ξεκούραστα τον αναβάτη και μπορούσε να βαδίζει και σε ομαλό αλλά και σε ανώμαλο σχετικά έδαφος. Το Κρητικό άλογο πλαγιοτροχάζει σε δύο διαφορετικές φάσεις. Στην πρώτη προχωράει με αργούς ρυθμούς λεβέντικα και σταθερά και με ταχύτητα που κυμαίνεται από 10 με 25 χιλιόμετρα την ώρα – το άλογο έχει τότε όπως λέμε “καλό ταχτάνι”. Στη δεύτερη φάση πλαγιοτροχάζει με μεγάλη δύναμη και η ταχύτητά του ξεπερνάει τα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Τότε λέμε ότι έχει “δυνατά ζάλα”. Το καλό γιοργαλίδικο δεν πρέπει να “σπάει τα ζάλα του,” δηλαδή δεν πρέπει να εναλλάσσει τον πλαγιοτροχασμό με τον καλπασμό, αλλά πρέπει να πλαγιοτροχάζει συνεχώς και σταθερά

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΑΛΟΓΟΥΤο Κρητικό άλογο αναφέρεται σαν ιδιαίτερη φυλή στη μελέτη του Σμοκοβίτη, Επιζωοτολογική (Θεσ/νίκη 1970, σελ. 312), αλλά στην παγκόσμια βιβλιογραφία και συγκεκριμένα στη γαλλική εγκυκλοπαίδεια του αλόγου (ENCYCLOPEDIE DU CHEVAL p. 80) αναφέρεται σαν άλογο Πηνείας της Πελοποννήσου, στην ευρύτερη περιοχή Αμαλιάδας-Ανδραβίδας. Το τραγικό σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι το Κρητικό άλογο αναφέρεται σαν Πελοποννησιακό. Οι Πελοποννήσιοι όμως γνωρίζουν ότι το γιοργαλίδικο είναι το Κρητικό άλογο και μάλιστα το ονομάζουν γιοργατζίδικο. Η περιοχή της Πηνείας και γενικότερα της Αμαλιάδας ήταν και παραμένει ένα κέντρο αναπαραγωγής του Κρητικού αλόγου. Είναι επίσης γνωστό ότι τα περισσότερα άλογα της Κρήτης μετά την περιπέτειά τους στο Αλβανικό μέτωπο κατέληξαν στην Πελοπόννησο. Ο Νίκος Γαβαλάς με πληροφόρησε επίσης ότι ο ίδιος μετέφερε και πούλησε άριστους επιβήτορες στην Πελοπόνησσο μετά το 1950. Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, φαίνεται ότι το Κρητικό άλογο υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, μόνο η ονομασία του διαφέρει: γιοργαλίδικο στην Κρήτη, γιοργατζίδικο στην Πελοπόννησο και ραβανιάρικο (από το ραχβάν που προαναφέραμε) στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε μελέτη του δημοσιογράφου Γ. Σαραντόπουλου στο περ. Τα Αγροτικά (1984, τεύχος 1, σελ. 46-48), για το Σκυριανό άλογο, αναφέρεται ότι το Ταρπάν (μια από τις αρχαιότερες ράτσες αλόγων) πλαγιοτροχάζει.
Το Ταρπάν ξεκίνησε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους από τη στέπα της Νότιας Ρωσίας και έφτασε μέχρι τη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Φαίνεται να εξαφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμερα όμως έχουν αναπαραχθεί στην Πολωνία άλογα της ράτσας Ταρπάν από συγγενικά τους φύλα (εξαδέλφια τους). Αν συγκρίνομε το άλογο Ταρπάν (από φωτογραφίες της Γαλλικής εγκυκλοπαίδειας (ENCYCLOPEDIE DU CHEVAL) με το Κρητικό άλογο διαπιστώνουμε την ομοιότητά τους: σχήμα και διαστάσεις κεφαλής, μέγεθος αυτιών, πόδια, ουρά, χαίτη, ακόμα και η χαρακτηριστική ράβδωση στη ραχοκοκαλιά. Επομένως, από τα εμφανή κοινά χαρακτηριστικά και από το γεγονός ότι και το Ταρπάν και το Κρητικό άλογο πλαγιοτροχάζουν, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα για πρώτη φορά ότι το Κρητικό άλογο είναι ένας απόγονος, ίσως ο πιο γνήσιος σε όλη την Ευρώπη, του Ταρπάν. Η διασταύρωσή του αργότερα με το αραβικό άλογο κατά τη διάρκεια της Αραβοκρατίας στην Κρήτη (824-961 μ.Χ.) έδωσε αυτό που γνωρίζομε σήμερα: το περήφανο Κρητικό άλογο με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά, το όμορφο παράστημα, τη λεβεντιά τη γρηγοράδα, την εξυπνάδα και το ιδιαίτερο δέσιμο με τον κυριό του.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΑΛΟΓΟΥ
Μετά από καταγραφή που πραγματοποίησα κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο 1992 (με τη βοήθεια πολλών ιδιοκτητών αλόγων σε όλη την Κρήτη) κατέγραψα 90 Κρητικά άλογα σε 62 ιδιοκτήτες. Υπήρχαν μόνο 8 έγκυες φοράδες. Είναι τόσο λίγα τα Κρητικά άλογα που μόνο στις μνήμες των παλαιοτέρων Κρητικών μπορούν να προβληθούν εικόνες από το ένδοξο παρελθόν τους. Ποιος θυμάται πια τον ταχυδρόμο, τον καλόγερο, το γιατρό, το γαμπρό, τη νύφη τους παππούδες μας πάνω στο περήφανο Κρητικό άλογο. Σήμερα το άλογο δεν συναντάται πια στους δρόμους, δεν εργάζεται στα αλώνια, δεν οργώνει, δεν κουβαλάει φορτία. Εξαφανίζεται βαθμιαία όπως ακριβώς και οι παππούδες μας στα εγκαταλελειμμένα χωριά μας που η τελευταία τους συντροφιά είναι το άλογο, το μουλάρι, το γαϊδούρι. Όλοι εμείς που θεωρούμε χρέος τη διαφύλαξη όλων των στοιχείων που ανήκουν στην παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά και δεν δεχόμαστε να συμβάλομε με την αδιαφορία μας στην εξαφάνιση του Κρητικού αλόγου, αποφασίσαμε να ιδρύσομε Σύνδεσμο με σκοπό την προστασία της Κρητικής Πανίδας. Πιστεύομε ότι με τις προσπάθειες που αρχίσαμε ήδη και δεδομένης της μεγάλης επιθυμίας μας να μην αποκοπούμε από τις ρίζες μας, το μέλλον του Κρητικού αλόγου διαγράφεται αίσιο με την προϋπόθεση ότι ο Κρητικός λαός θα ευαισθητοποιηθεί στο συγκεκριμένο θέμα.


http://www.zookomos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=152:2011-11-30-08-19-43&catid=43:2011-09-16-07-04-02&Itemid=147
Previous
Next Post »
http://comgr.net http://laptop-service.net http://service-ypologiston.com http://minoas.info http://web-hellas.gr http://minoasnet.com http://wdm.gr http://gr24.info http://sitewards.eu https://netgr.eu http://wpxproud.net http://grcom.net Ανταλλακτικά online Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ,SERVICE ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Subaru service Λαουταρης SERVICE ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Subaru service Λαουταρης | JAPAN SERVICE ανταλακτικα ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ Service ιαπωνικων αυτοκινητων ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ,SERVICE ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ | Subaru service Λαουταρης Make Up ΝΥΦΗΣ ΝΥΦΙΚΟ Make Up ΝΥΦΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΝΥΦΗΣ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΓΑΜΟΥ http://pcuser.gr http://pcuser-help.eu http://psagmenos.info http://echology.gr http://proionta-tis-fisis.info http://kritikos.eu ΚΡΗΤΙΚΟΣ http://dirtydozenmyths.com Φτιάχνω μόνος μου Βάπτιση - Γάμος Προσκλητήρια - Μπομπονιέρες - Διακοσμήσεις Γάμου - Βάπτισης Απολυμάνσεις ΑΘΗΝΑ Απεντομώσεις ΑΘΗΝΑ Μυοκτονίες ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΒΙΟΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΟ ΑΚΑΡΕΑ ΑΠΟΣΜΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΡΙΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΨΥΛΛΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΚΑΡΕΩΝ ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ ΑΠΩΘΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ ΑΠΩΘΗΣΗ ΕΡΠΕΤΩΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ Απολυμάνσεις Αθήνα Απολυμάνσεις Αθήνα Κέντρο Απολυμάνσεις Άγιος Αρτέμιος Άγιος Νικόλαος Απολυμάνσεις Άγιος Παντελεήμονας Απολυμάνσεις Ακαδημία Απολυμάνσεις Ακαδημία Πλάτωνος Απολυμάνσεις Ακρόπολη Απολυμάνσεις Αμπελόκηποι Απολυμάνσεις Βεΐκου Απολυμάνσεις Βοτανικός Απολυμάνσεις Γηροκομείο Απολυμάνσεις Γκάζι Απολυμάνσεις Γκύζη Απολυμάνσεις Γουδί Απολυμάνσεις Γούβα Απολυμάνσεις Ελληνορώσων Απολυμάνσεις Ελαιώνας Απολυμάνσεις Εξάρχεια Απολυμάνσεις Ερυθρός Σταυρός Απολυμάνσεις Θησείο Απολυμάνσεις Ιλίσια Απολυμάνσεις Καλογρέζα Απολυμάνσεις Κεραμεικός Απολυμάνσεις Κολοκυνθού Απολυμάνσεις Κολωνάκι Απολυμάνσεις Κολωνός Απολυμάνσεις Κουκάκι Απολυμάνσεις Κυνόσαργες Απολυμάνσεις Κυπριάδου Απολυμάνσεις Κυψέλη Απολυμάνσεις Λυκαβηττός Απολυμάνσεις Μακρυγιάννη Απολυμάνσεις Μεταξουργείο Απολυμάνσεις Μετς Απολυμάνσεις Μοναστηράκι Απολυμάνσεις Νέα Φιλοθέη Απολυμάνσεις Νέος Κόσμος Απολυμάνσεις Νεάπολη Απολυμάνσεις Ομόνοια Απολυμάνσεις Παγκράτι Απολυμάνσεις Άνω Πατήσια Απολυμάνσεις Κάτω Πατήσια Απολυμάνσεις Πεντάγωνο Απολυμάνσεις Άνω Πετράλωνα Απολυμάνσεις Κάτω Πετράλωνα Απολυμάνσεις Πλάκα Απολυμάνσεις Πολύγωνο Απολυμάνσεις Προμπονά Απολυμάνσεις Προφήτης Ηλίας Απολυμάνσεις Ριζούπολη Απολυμάνσεις Ρουφ Απολυμάνσεις Σεπόλια Απολυμάνσεις Τζιτζιφιές Απολυμάνσεις Τρεις Γέφυρες Απολυμάνσεις Ψυρρή Απολυμάνσεις Πειραιάς Κέντρο Απολυμάνσεις Αγία Σοφία Απολυμάνσεις Άγιος Βασίλειος Απολυμάνσεις Ευαγγελίστρια Απολυμάνσεις Ζέα (Πασαλιμάνι) Απολυμάνσεις Καμίνια Απολυμάνσεις Καστέλλα Απολυμάνσεις Μικρολίμανο Απολυμάνσεις Νέο Φάληρο Απολυμάνσεις Πειραϊκή Απολυμάνσεις Προφήτης Ηλίας Απολυμάνσεις Ρετσίνα Απολυμάνσεις Φρεαττύδα Απολυμάνσεις Χατζηκυριάκειο Απολυμάνσεις Καλλιθέα Απολυμάνσεις Μοσχάτο Απολυμάνσεις Ταύρος Απολυμάνσεις Αιγάλεω Απολυμάνσεις Αγία Βαρβάρα Απολυμάνσεις Χαϊδάρι Απολυμάνσεις Περιστέρι Απολυμάνσεις Πετρούπολη Απολυμάνσεις Ίλιον (Νέα Λιόσια) Απολυμάνσεις Καματερό Απολυμάνσεις Άγιοι Ανάργυροι Απολυμάνσεις Νέα Χαλκηδόνα Απολυμάνσεις Νέα Φιλαδέλφεια Απολυμάνσεις Νέα Ιωνία Απολυμάνσεις Νέο Ηράκλειο Απολυμάνσεις Μεταμόρφωση Απολυμάνσεις Λυκόβρυση Απολυμάνσεις Πεύκη Απολυμάνσεις Μαρούσι Απολυμάνσεις Κηφισιά Απολυμάνσεις Μελίσσια Απολυμάνσεις Νέα Ερυθραία Απολυμάνσεις Εκάλη Απολυμάνσεις Νέα Πεντέλη Απολυμάνσεις Πεντέλη Απολυμάνσεις Βριλήσσια Απολυμάνσεις Χαλάνδρι Απολυμάνσεις Αγία Παρασκευή Απολυμάνσεις Χολαργός Απολυμάνσεις Παπάγου Απολυμάνσεις Νέο Ψυχικό Απολυμάνσεις Παλαιό Ψυχικό Απολυμάνσεις Φιλοθέη Απολυμάνσεις Γαλάτσι Απολυμάνσεις Ζωγράφου Απολυμάνσεις Καισαριανή Απολυμάνσεις Βύρωνας Απολυμάνσεις Υμηττός Απολυμάνσεις Δάφνη Απολυμάνσεις Νέα Σμύρνη Απολυμάνσεις Φάληρο Απολυμάνσεις Άγιος Δημήτριος Απολυμάνσεις Ηλιούπολη Απολυμάνσεις Αργυρούπολη Απολυμάνσεις Άλιμος Απολυμάνσεις Ελληνικό Απολυμάνσεις Γλυφάδα Απολυμάνσεις Βούλα Απολυμάνσεις Βουλιαγμένη Απολυμάνσεις Πειραιάς Απολυμάνσεις Νίκαια Απολυμάνσεις Κερατσίνι Απολυμάνσεις Δραπετσώνα Απολυμάνσεις Άγιος Ιωάννης Ρέντης Απολυμάνσεις Πέραμα Απολυμάνσεις ΜΕΛΛΙΣΙΑ Απολυμάνσεις ΠΕΝΤΕΛΗ Απολυμάνσεις ΚΗΦΗΣΙΑ Απολυμάνσεις Ν ΜΑΚΡΗ Απολυμάνσεις ΡΑΦΗΝΑ Απολυμάνσεις ΣΠΑΤΑ Απολυμάνσεις ΠΙΚΕΡΜΙ Απολυμάνσεις ΑΡΤΕΜΙΔΑ Απολυμάνσεις ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ Απολυμάνσεις ΑΥΛΩΝΑΣ Απολυμάνσεις ΑΥΛΙΔΑΣ Απολυμάνσεις ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ Απολυμάνσεις ΟΙΝΟΦΥΤΑ Απολυμάνσεις ΕΥΒΟΙΑ Απολυμάνσεις ΔΗΛΕΣΙ Απολυμάνσεις ΩΡΟΠΟΣ Απολυμάνσεις ΧΑΛΚΙΔΑ Απολυμάνσεις ΕΡΕΤΡΙΑ Απολυμάνσεις ΒΡΗΛΗΣΙΑ Απολυμάνσεις ΜΑΡΟΥΣΙ Απολυμάνσεις ΓΕΡΑΚΑΣ Απολυμάνσεις ΠΑΙΑΝΙΑ Απολυμάνσεις ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ Απολυμάνσεις ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ Απολυμάνσεις ΚΕΡΑΤΕΑ Απολυμάνσεις ΚΩΡΟΠΙ Απολυμάνσεις ΛΑΥΡΙΟ Απολυμάνσεις ΣΠΑΤΑ Απολυμάνσεις ΑΝΑΒΥΣΟΣ Απολυμάνσεις ΣΑΡΩΝΙΔΑ Απολυμάνσεις ΒΑΡΗ Απολυμάνσεις ΒΟΥΛΑ Απολυμάνσεις ΓΛΥΦΑΔΑ Απολυμάνσεις ΕΛΛΗΝΙΚΟ Απολυμάνσεις ΚΑΛΑΜΑΚΙ Απολυμάνσεις ΑΛΙΜΟΣ Απολυμάνσεις ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Απολυμάνσεις ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Απολυμάνσεις ΜΑΝΔΡΑΣ Απολυμάνσεις ΜΕΓΑΡΑ Απολυμάνσεις ΚΙΝΕΤΑΣ Απολυμάνσεις ΑΓ ΘΕΟΔΩΡΟΝ Απολυμάνσεις ΚΟΡΙΝΘΟΥ Απολυμάνσεις ΝΑΥΠΛΙΟΥ Απολυμάνσεις ΦΑΛΗΡΟΥ Απολυμάνσεις Ν ΣΜΥΡΝΗΣ Απολυμάνσεις Ν ΚΟΣΜΟΣ Απολυμάνσεις ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Απολυμάνσεις ΥΜΗΤΟΥ Απολυμάνσεις ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Απολυμάνσεις ΤΑΥΡΟΥ Απολυμάνσεις ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Απολυμάνσεις ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ Απολυμάνσεις ΔΑΦΝΗΣ Απολυμάνσεις ΒΥΡΩΝΑΣ Απολυμάνσεις ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Απολυμάνσεις ΠΑΠΑΓΟΥ Απολυμάνσεις ΧΟΛΑΡΓΟΥ Απολυμάνσεις ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ Απολυμάνσεις ΨΥΧΙΚΟΥ Απολυμάνσεις ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Απολυμάνσεις ΑΝΘΟΥΣΑΣ Απολυμάνσεις ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Απολυμάνσεις ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Απολυμάνσεις ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Απολυμάνσεις ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ Απολυμάνσεις Ν ΕΡΥΘΡΕΑΣ Απολυμάνσεις ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΩΝΕΣ Απολυμάνσεις ΑΧΑΡΝΩΝ Απολυμάνσεις ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ Απολυμάνσεις ΙΛΙΟΝ Απολυμάνσεις ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ Απολυμάνσεις ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Απολυμάνσεις ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ Απολυμάνσεις ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Απολυμάνσεις ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Απολυμάνσεις ΝΙΚΑΙΑΣ Απολυμάνσεις ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Απολυμάνσεις ΡΕΝΤΗ Απολυμάνσεις ΤΑΥΡΟΥ Απολυμάνσεις ΑΙΓΑΛΕΩ Απολυμάνσεις ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Απολυμάνσεις ΝΕΑΣ ΧΑΛΗΔΟΝΟΣ Απολυμάνσεις ΑΝΟΙΞΗΣ Απολυμάνσεις ΔΡΟΣΙΑΣ Απολυμάνσεις ΠΕΥΚΗΣ Απολυμάνσεις ΣΤΑΜΑΤΑΣ Απολυμάνσεις ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Απολυμάνσεις ΔΙΟΝΥΣΟΥ Απολυμάνσεις ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΑπολυμάνσεις Γέρακας Απολυμάνσεις Άρτεμη (Λούτσα)Απολυμάνσεις Καλύβια ΘορικούΑπολυμάνσεις Βάρη Απολυμάνσεις Νέα Μάκρη Απολυμάνσεις Παιανία Απολυμάνσεις Ραφήνα Απολυμάνσεις Μάνδρα Απολυμάνσεις Γλυκά Νερά Απολυμάνσεις Σαλαμίνα Απολυμάνσεις Αίγινα Απολυμάνσεις Ύδρα Απολυμάνσεις Πόρος Απολυμάνσεις Μύκονος Απολυμάνσεις Πάρος Απολυμάνσεις Σαντορίνη \ Απεντομώσεις Αθήνα Απεντομώσεις Αθήνα Κέντρο Απεντομώσεις Άγιος Αρτέμιος Άγιος Νικόλαος Απεντομώσεις Άγιος Παντελεήμονας Απεντομώσεις Ακαδημία Απεντομώσεις Ακαδημία Πλάτωνος Απεντομώσεις Ακρόπολη Απεντομώσεις Αμπελόκηποι Απεντομώσεις Βεΐκου Απεντομώσεις Βοτανικός Απεντομώσεις Γηροκομείο Απεντομώσεις Γκάζι Απεντομώσεις Γκύζη Απεντομώσεις Γουδί Απεντομώσεις Γούβα Απεντομώσεις Ελληνορώσων Απεντομώσεις Ελαιώνας Απεντομώσεις Εξάρχεια Απεντομώσεις Ερυθρός Σταυρός Απεντομώσεις Θησείο Απεντομώσεις Ιλίσια Απεντομώσεις Καλογρέζα Απεντομώσεις Κεραμεικός Απεντομώσεις Κολοκυνθού Απεντομώσεις Κολωνάκι Απεντομώσεις Κολωνός Απεντομώσεις Κουκάκι Απεντομώσεις Κυνόσαργες Απεντομώσεις Κυπριάδου Απεντομώσεις Κυψέλη Απεντομώσεις Λυκαβηττός Απεντομώσεις Μακρυγιάννη Απεντομώσεις Μεταξουργείο Απεντομώσεις Μετς Απεντομώσεις Μοναστηράκι Απεντομώσεις Νέα Φιλοθέη Απεντομώσεις Νέος Κόσμος Απεντομώσεις Νεάπολη Απεντομώσεις Ομόνοια Απεντομώσεις Παγκράτι Απεντομώσεις Άνω Πατήσια Απεντομώσεις Κάτω Πατήσια Απεντομώσεις Πεντάγωνο Απεντομώσεις Άνω Πετράλωνα Απεντομώσεις Κάτω Πετράλωνα Απεντομώσεις Πλάκα Απεντομώσεις Πολύγωνο Απεντομώσεις Προμπονά Απεντομώσεις Προφήτης Ηλίας Απεντομώσεις Ριζούπολη Απεντομώσεις Ρουφ Απεντομώσεις Σεπόλια Απεντομώσεις Τζιτζιφιές Απεντομώσεις Τρεις Γέφυρες Απεντομώσεις Ψυρρή Απεντομώσεις Πειραιάς Κέντρο Απεντομώσεις Αγία Σοφία Απεντομώσεις Άγιος Βασίλειος Απεντομώσεις Ευαγγελίστρια Απεντομώσεις Ζέα (Πασαλιμάνι) Απεντομώσεις Καμίνια Απεντομώσεις Καστέλλα Απεντομώσεις Μικρολίμανο Απεντομώσεις Νέο Φάληρο Απεντομώσεις Πειραϊκή Απεντομώσεις Προφήτης Ηλίας Απεντομώσεις Ρετσίνα Απεντομώσεις Φρεαττύδα Απεντομώσεις Χατζηκυριάκειο Απεντομώσεις Καλλιθέα Απεντομώσεις Μοσχάτο Απεντομώσεις Ταύρος Απεντομώσεις Αιγάλεω Απεντομώσεις Αγία Βαρβάρα Απεντομώσεις Χαϊδάρι Απεντομώσεις Περιστέρι Απεντομώσεις Πετρούπολη Απεντομώσεις Ίλιον (Νέα Λιόσια) Απεντομώσεις Καματερό Απεντομώσεις Άγιοι Ανάργυροι Απεντομώσεις Νέα Χαλκηδόνα Απεντομώσεις Νέα Φιλαδέλφεια Απεντομώσεις Νέα Ιωνία Απεντομώσεις Νέο Ηράκλειο Απεντομώσεις Μεταμόρφωση Απεντομώσεις Λυκόβρυση Απεντομώσεις Πεύκη Απεντομώσεις Μαρούσι Απεντομώσεις Κηφισιά Απεντομώσεις Μελίσσια Απεντομώσεις Νέα Ερυθραία Απεντομώσεις Εκάλη Απεντομώσεις Νέα Πεντέλη Απεντομώσεις Πεντέλη Απεντομώσεις Βριλήσσια Απεντομώσεις Χαλάνδρι Απεντομώσεις Αγία Παρασκευή Απεντομώσεις Χολαργός Απεντομώσεις Παπάγου Απεντομώσεις Νέο Ψυχικό Απεντομώσεις Παλαιό Ψυχικό Απεντομώσεις Φιλοθέη Απεντομώσεις Γαλάτσι Απεντομώσεις Ζωγράφου Απεντομώσεις Καισαριανή Απεντομώσεις Βύρωνας Απεντομώσεις Υμηττός Απεντομώσεις Δάφνη Απεντομώσεις Νέα Σμύρνη Απεντομώσεις Φάληρο Απεντομώσεις Άγιος Δημήτριος Απεντομώσεις Ηλιούπολη Απεντομώσεις Αργυρούπολη Απεντομώσεις Άλιμος Απεντομώσεις Ελληνικό Απεντομώσεις Γλυφάδα Απεντομώσεις Βούλα Απεντομώσεις Βουλιαγμένη Απεντομώσεις Πειραιάς Απεντομώσεις Νίκαια Απεντομώσεις Κερατσίνι Απεντομώσεις Δραπετσώνα Απεντομώσεις Άγιος Ιωάννης Ρέντης Απεντομώσεις Πέραμα Απεντομώσεις ΜΕΛΛΙΣΙΑ Απεντομώσεις ΠΕΝΤΕΛΗ Απεντομώσεις ΚΗΦΗΣΙΑ Απεντομώσεις Ν ΜΑΚΡΗ Απεντομώσεις ΡΑΦΗΝΑ Απεντομώσεις ΣΠΑΤΑ Απεντομώσεις ΠΙΚΕΡΜΙ Απεντομώσεις ΑΡΤΕΜΙΔΑ Απεντομώσεις ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ Απεντομώσεις ΑΥΛΩΝΑΣ Απεντομώσεις ΑΥΛΙΔΑΣ Απεντομώσεις ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ Απεντομώσεις ΟΙΝΟΦΥΤΑ Απεντομώσεις ΕΥΒΟΙΑ Απεντομώσεις ΔΗΛΕΣΙ Απεντομώσεις ΩΡΟΠΟΣ Απεντομώσεις ΧΑΛΚΙΔΑ Απεντομώσεις ΕΡΕΤΡΙΑ Απεντομώσεις ΒΡΗΛΗΣΙΑ Απεντομώσεις ΜΑΡΟΥΣΙ Απεντομώσεις ΓΕΡΑΚΑΣ Απεντομώσεις ΠΑΙΑΝΙΑ Απεντομώσεις ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ Απεντομώσεις ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ Απεντομώσεις ΚΕΡΑΤΕΑ Απεντομώσεις ΚΩΡΟΠΙ Απεντομώσεις ΛΑΥΡΙΟ Απεντομώσεις ΣΠΑΤΑ Απεντομώσεις ΑΝΑΒΥΣΟΣ Απεντομώσεις ΣΑΡΩΝΙΔΑ Απεντομώσεις ΒΑΡΗ Απεντομώσεις ΒΟΥΛΑ Απεντομώσεις ΓΛΥΦΑΔΑ Απεντομώσεις ΕΛΛΗΝΙΚΟ Απεντομώσεις ΚΑΛΑΜΑΚΙ Απεντομώσεις ΑΛΙΜΟΣ Απεντομώσεις ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Απεντομώσεις ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Απεντομώσεις ΜΑΝΔΡΑΣ Απεντομώσεις ΜΕΓΑΡΑ Απεντομώσεις ΚΙΝΕΤΑΣ Απεντομώσεις ΑΓ ΘΕΟΔΩΡΟΝ Απεντομώσεις ΚΟΡΙΝΘΟΥ Απεντομώσεις ΝΑΥΠΛΙΟΥ Απεντομώσεις ΦΑΛΗΡΟΥ Απεντομώσεις Ν ΣΜΥΡΝΗΣ Απεντομώσεις Ν ΚΟΣΜΟΣ Απεντομώσεις ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Απεντομώσεις ΥΜΗΤΟΥ Απεντομώσεις ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Απεντομώσεις ΤΑΥΡΟΥ Απεντομώσεις ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Απεντομώσεις ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ Απεντομώσεις ΔΑΦΝΗΣ Απεντομώσεις ΒΥΡΩΝΑΣ Απεντομώσεις ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Απεντομώσεις ΠΑΠΑΓΟΥ Απεντομώσεις ΧΟΛΑΡΓΟΥ Απεντομώσεις ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ Απεντομώσεις ΨΥΧΙΚΟΥ Απεντομώσεις ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Απεντομώσεις ΑΝΘΟΥΣΑΣ Απεντομώσεις ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Απεντομώσεις ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Απεντομώσεις ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Απεντομώσεις ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ Απεντομώσεις Ν ΕΡΥΘΡΕΑΣ Απεντομώσεις ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΩΝΕΣ Απεντομώσεις ΑΧΑΡΝΩΝ Απεντομώσεις ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ Απεντομώσεις ΙΛΙΟΝ Απεντομώσεις ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ Απεντομώσεις ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Απεντομώσεις ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ Απεντομώσεις ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Απεντομώσεις ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Απεντομώσεις ΝΙΚΑΙΑΣ Απεντομώσεις ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Απεντομώσεις ΡΕΝΤΗ Απεντομώσεις ΤΑΥΡΟΥ Απεντομώσεις ΑΙΓΑΛΕΩ Απεντομώσεις ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Απεντομώσεις ΝΕΑΣ ΧΑΛΗΔΟΝΟΣ Απεντομώσεις ΑΝΟΙΞΗΣ Απεντομώσεις ΔΡΟΣΙΑΣ Απεντομώσεις ΠΕΥΚΗΣ Απεντομώσεις ΣΤΑΜΑΤΑΣ Απεντομώσεις ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Απεντομώσεις ΔΙΟΝΥΣΟΥ Απεντομώσεις ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΑπεντομώσεις Γέρακας Απεντομώσεις Άρτεμη (Λούτσα)Απεντομώσεις Καλύβια ΘορικούΑπεντομώσεις Βάρη Απεντομώσεις Νέα Μάκρη Απεντομώσεις Παιανία Απεντομώσεις Ραφήνα Απεντομώσεις Μάνδρα Απεντομώσεις Γλυκά Νερά Απεντομώσεις Σαλαμίνα Απεντομώσεις Αίγινα Απεντομώσεις Ύδρα Απεντομώσεις Πόρος Απεντομώσεις Μύκονος Απεντομώσεις Πάρος Απεντομώσεις Σαντορίνη Μυοκτονίες Αθήνα Μυοκτονίες Αθήνα Κέντρο Μυοκτονίες Άγιος Αρτέμιος Άγιος Νικόλαος Μυοκτονίες Άγιος Παντελεήμονας Μυοκτονίες Ακαδημία Μυοκτονίες Ακαδημία Πλάτωνος Μυοκτονίες Ακρόπολη Μυοκτονίες Αμπελόκηποι Μυοκτονίες Βεΐκου Μυοκτονίες Βοτανικός Μυοκτονίες Γηροκομείο Μυοκτονίες Γκάζι Μυοκτονίες Γκύζη Μυοκτονίες Γουδί Μυοκτονίες Γούβα Μυοκτονίες Ελληνορώσων Μυοκτονίες Ελαιώνας Μυοκτονίες Εξάρχεια Μυοκτονίες Ερυθρός Σταυρός Μυοκτονίες Θησείο Μυοκτονίες Ιλίσια Μυοκτονίες Καλογρέζα Μυοκτονίες Κεραμεικός Μυοκτονίες Κολοκυνθού Μυοκτονίες Κολωνάκι Μυοκτονίες Κολωνός Μυοκτονίες Κουκάκι Μυοκτονίες Κυνόσαργες Μυοκτονίες Κυπριάδου Μυοκτονίες Κυψέλη Μυοκτονίες Λυκαβηττός Μυοκτονίες Μακρυγιάννη Μυοκτονίες Μεταξουργείο Μυοκτονίες Μετς Μυοκτονίες Μοναστηράκι Μυοκτονίες Νέα Φιλοθέη Μυοκτονίες Νέος Κόσμος Μυοκτονίες Νεάπολη Μυοκτονίες Ομόνοια Μυοκτονίες Παγκράτι Μυοκτονίες Άνω Πατήσια Μυοκτονίες Κάτω Πατήσια Μυοκτονίες Πεντάγωνο Μυοκτονίες Άνω Πετράλωνα Μυοκτονίες Κάτω Πετράλωνα Μυοκτονίες Πλάκα Μυοκτονίες Πολύγωνο Μυοκτονίες Προμπονά Μυοκτονίες Προφήτης Ηλίας Μυοκτονίες Ριζούπολη Μυοκτονίες Ρουφ Μυοκτονίες Σεπόλια Μυοκτονίες Τζιτζιφιές Μυοκτονίες Τρεις Γέφυρες Μυοκτονίες Ψυρρή Μυοκτονίες Πειραιάς Κέντρο Μυοκτονίες Αγία Σοφία Μυοκτονίες Άγιος Βασίλειος Μυοκτονίες Ευαγγελίστρια Μυοκτονίες Ζέα (Πασαλιμάνι) Μυοκτονίες Καμίνια Μυοκτονίες Καστέλλα Μυοκτονίες Μικρολίμανο Μυοκτονίες Νέο Φάληρο Μυοκτονίες Πειραϊκή Μυοκτονίες Προφήτης Ηλίας Μυοκτονίες Ρετσίνα Μυοκτονίες Φρεαττύδα Μυοκτονίες Χατζηκυριάκειο Μυοκτονίες Καλλιθέα Μυοκτονίες Μοσχάτο Μυοκτονίες Ταύρος Μυοκτονίες Αιγάλεω Μυοκτονίες Αγία Βαρβάρα Μυοκτονίες Χαϊδάρι Μυοκτονίες Περιστέρι Μυοκτονίες Πετρούπολη Μυοκτονίες Ίλιον (Νέα Λιόσια) Μυοκτονίες Καματερό Μυοκτονίες Άγιοι Ανάργυροι Μυοκτονίες Νέα Χαλκηδόνα Μυοκτονίες Νέα Φιλαδέλφεια Μυοκτονίες Νέα Ιωνία Μυοκτονίες Νέο Ηράκλειο Μυοκτονίες Μεταμόρφωση Μυοκτονίες Λυκόβρυση Μυοκτονίες Πεύκη Μυοκτονίες Μαρούσι Μυοκτονίες Κηφισιά Μυοκτονίες Μελίσσια Μυοκτονίες Νέα Ερυθραία Μυοκτονίες Εκάλη Μυοκτονίες Νέα Πεντέλη Μυοκτονίες Πεντέλη Μυοκτονίες Βριλήσσια Μυοκτονίες Χαλάνδρι Μυοκτονίες Αγία Παρασκευή Μυοκτονίες Χολαργός Μυοκτονίες Παπάγου Μυοκτονίες Νέο Ψυχικό Μυοκτονίες Παλαιό Ψυχικό Μυοκτονίες Φιλοθέη Μυοκτονίες Γαλάτσι Μυοκτονίες Ζωγράφου Μυοκτονίες Καισαριανή Μυοκτονίες Βύρωνας Μυοκτονίες Υμηττός Μυοκτονίες Δάφνη Μυοκτονίες Νέα Σμύρνη Μυοκτονίες Φάληρο Μυοκτονίες Άγιος Δημήτριος Μυοκτονίες Ηλιούπολη Μυοκτονίες Αργυρούπολη Μυοκτονίες Άλιμος Μυοκτονίες Ελληνικό Μυοκτονίες Γλυφάδα Μυοκτονίες Βούλα Μυοκτονίες Βουλιαγμένη Μυοκτονίες Πειραιάς Μυοκτονίες Νίκαια Μυοκτονίες Κερατσίνι Μυοκτονίες Δραπετσώνα Μυοκτονίες Άγιος Ιωάννης Ρέντης Μυοκτονίες Πέραμα Μυοκτονίες ΜΕΛΛΙΣΙΑ Μυοκτονίες ΠΕΝΤΕΛΗ Μυοκτονίες ΚΗΦΗΣΙΑ Μυοκτονίες Ν ΜΑΚΡΗ Μυοκτονίες ΡΑΦΗΝΑ Μυοκτονίες ΣΠΑΤΑ Μυοκτονίες ΠΙΚΕΡΜΙ Μυοκτονίες ΑΡΤΕΜΙΔΑ Μυοκτονίες ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ Μυοκτονίες ΑΥΛΩΝΑΣ Μυοκτονίες ΑΥΛΙΔΑΣ Μυοκτονίες ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ Μυοκτονίες ΟΙΝΟΦΥΤΑ Μυοκτονίες ΕΥΒΟΙΑ Μυοκτονίες ΔΗΛΕΣΙ Μυοκτονίες ΩΡΟΠΟΣ Μυοκτονίες ΧΑΛΚΙΔΑ Μυοκτονίες ΕΡΕΤΡΙΑ Μυοκτονίες ΒΡΗΛΗΣΙΑ Μυοκτονίες ΜΑΡΟΥΣΙ Μυοκτονίες ΓΕΡΑΚΑΣ Μυοκτονίες ΠΑΙΑΝΙΑ Μυοκτονίες ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ Μυοκτονίες ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ Μυοκτονίες ΚΕΡΑΤΕΑ Μυοκτονίες ΚΩΡΟΠΙ Μυοκτονίες ΛΑΥΡΙΟ Μυοκτονίες ΣΠΑΤΑ Μυοκτονίες ΑΝΑΒΥΣΟΣ Μυοκτονίες ΣΑΡΩΝΙΔΑ Μυοκτονίες ΒΑΡΗ Μυοκτονίες ΒΟΥΛΑ Μυοκτονίες ΓΛΥΦΑΔΑ Μυοκτονίες ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μυοκτονίες ΚΑΛΑΜΑΚΙ Μυοκτονίες ΑΛΙΜΟΣ Μυοκτονίες ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Μυοκτονίες ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Μυοκτονίες ΜΑΝΔΡΑΣ Μυοκτονίες ΜΕΓΑΡΑ Μυοκτονίες ΚΙΝΕΤΑΣ Μυοκτονίες ΑΓ ΘΕΟΔΩΡΟΝ Μυοκτονίες ΚΟΡΙΝΘΟΥ Μυοκτονίες ΝΑΥΠΛΙΟΥ Μυοκτονίες ΦΑΛΗΡΟΥ Μυοκτονίες Ν ΣΜΥΡΝΗΣ Μυοκτονίες Ν ΚΟΣΜΟΣ Μυοκτονίες ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Μυοκτονίες ΥΜΗΤΟΥ Μυοκτονίες ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Μυοκτονίες ΤΑΥΡΟΥ Μυοκτονίες ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Μυοκτονίες ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ Μυοκτονίες ΔΑΦΝΗΣ Μυοκτονίες ΒΥΡΩΝΑΣ Μυοκτονίες ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Μυοκτονίες ΠΑΠΑΓΟΥ Μυοκτονίες ΧΟΛΑΡΓΟΥ Μυοκτονίες ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ Μυοκτονίες ΨΥΧΙΚΟΥ Μυοκτονίες ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μυοκτονίες ΑΝΘΟΥΣΑΣ Μυοκτονίες ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Μυοκτονίες ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Μυοκτονίες ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Μυοκτονίες ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ Μυοκτονίες Ν ΕΡΥΘΡΕΑΣ Μυοκτονίες ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΩΝΕΣ Μυοκτονίες ΑΧΑΡΝΩΝ Μυοκτονίες ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ Μυοκτονίες ΙΛΙΟΝ Μυοκτονίες ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ Μυοκτονίες ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Μυοκτονίες ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ Μυοκτονίες ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Μυοκτονίες ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Μυοκτονίες ΝΙΚΑΙΑΣ Μυοκτονίες ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Μυοκτονίες ΡΕΝΤΗ Μυοκτονίες ΤΑΥΡΟΥ Μυοκτονίες ΑΙΓΑΛΕΩ Μυοκτονίες ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Μυοκτονίες ΝΕΑΣ ΧΑΛΗΔΟΝΟΣ Μυοκτονίες ΑΝΟΙΞΗΣ Μυοκτονίες ΔΡΟΣΙΑΣ Μυοκτονίες ΠΕΥΚΗΣ Μυοκτονίες ΣΤΑΜΑΤΑΣ Μυοκτονίες ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Μυοκτονίες ΔΙΟΝΥΣΟΥ Μυοκτονίες ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥΜυοκτονίες Γέρακας Μυοκτονίες Άρτεμη (Λούτσα)Μυοκτονίες Καλύβια ΘορικούΜυοκτονίες Βάρη Μυοκτονίες Νέα Μάκρη Μυοκτονίες Παιανία Μυοκτονίες Ραφήνα Μυοκτονίες Μάνδρα Μυοκτονίες Γλυκά Νερά Μυοκτονίες Σαλαμίνα, Μυοκτονίες Αίγινα Μυοκτονίες Ύδρα Μυοκτονίες Πόρος Μυοκτονίες Μύκονος Μυοκτονίες Πάρος Μυοκτονίες Σαντορίνη ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑ Συναισθηματική αξιολόγηση Ομάδες αυτογνωσίας-ψυχοθεραπείας Συμβουλευτική γονέων Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας Ατομική Ψυχοθεραπεία Προσφορά 2011-2012 Διατροφολόγος Κολωνάκι Διαιτολόγος Κολωνάκι Διατροφολόγος αθήνα Διαιτολόγος αθήνα Διαιτολόγος αθήνα Διαιτολόγος Κολωνάκι Διατροφολόγος Κολωνάκι Διατροφολόγος αθήνα Diatrofologos Kolonaki Diaitologos Kolonaki Diatrofologos athina Diaitologos athina Diaitologos athina Diaitologos Kolonaki Diatrofologos Kolonaki Diatrofologos athina